Legens hode etter angrepet. Foto: Polisen

En afghansk mannlig pasient gikk til angrep på en lege på sykehuset i Uppsala. Han rev henne i håret så det oppsto en stor skallet flekk på hodet. I tillegg ble hun påført brudd og mange blåmerker.

Også det svenske helsevesenet får nå merke konsekvensene av den massive innvandringen de senere år. Legekontorer og sykehus fylles opp av pasienter fra land i den tredje verden, ofte personer med store fysiske og psykiske helseproblemer.

For svensk helsepersonell byr dette på tøffe møter med fullstendig fremmede kulturer og adferdsmønstre, der bruk av vold ofte er en del av bildet.

Samnytt skriver om en hendelse på et sykehus i Uppsala, der en rasende afghansk pasient gikk til et brutalt angrep på en kvinnelig lege.

Legen fikk blant annet revet av seg deler av håret, så hun fikk en stor skallet flekk i hodet. Dessuten fikk hun bruddskader:

Det var i mitten av mars som det attacken skedde. Läkaren, en kvinna i 40-årsåldern, satt med den 29-årige afghanske patienten tillsammans med en kollega.

Då gick afghanen plötsligt till attack, kastade omkull kvinnan och satte sig på henne. Sedan började han slå och slita hennes hår.

Kvinnan försökte larma men det hann inte gå iväg innan han var på henne. Knappen måste nämligen hållas in i några sekunder innan larmet går, vilket hon inte hann med.

Till slut var det hennes kollega som fick bort afghanen från henne.

Politiet beskriver en del av skadene nærmere:

Han drog ut så mycket hår på henne att hon fick en åtta gånger åtta centimeter stor kal fläck på huvudet. Misshandel var så grov att vätska kunde detekteras vid hennes lungor och hjärta.

Hon fick även ett antal blåmärken samt en sårskada på läppen.

Hun skal også ha fått bruddskader.

Skylder på psykose

Den afghanske mannen nekter for at han har mishandlet noen, men sier også at han ikke husker noe, og forkalrer det hele med  ”en psykose”.

Han misstänks nu för grov misshandel samt stöld, efter att han tagit en jacka från NK i Stockholm. Åklagaren yrkar på utvisning.

I förhöret påstår han att det var psykiatrins personal som attackerade honom först samt att han inte ville skada personalen:

– Nej jag hade ingen avsikt att skada personalen. Jag var i en psykos.

Senere forklarer han også at han ble ”dårlig tatt imot” av sykehuset:

– Jag visste inte var jag befann mig när jag vaknade på den morgonen. Jag kanske blev mottagen dåligt på något sätt och fick en psykos.

Fagforening kritisk til tryggheten for helsepersonell

Facket på Akademiska sjukhuset har sedan tidigare varnat för de bristfälliga personallarmen, som måste hållas inne i tre till fem sekunder för att det ska larma. Det tar också uppemot tio sekunder för larmen att gå i gång.

Även andra problem har tagits upp som att det inte finns utrymningsvägar från samtalsrummen.

Fagforeningen har så langt ikke uttalt seg kritisk til de grunnleggende årsakene til økende vold i Sverige, og hvem som har skylden for dette.

Afghaneren er satt på frifot i påvente av rettssak. Det er ikke opplyst hva han bedriver i mellomtiden.

Les også: 

Sveriges helsevesen har krasjet – men ikke på grunn av pandemien

Bestill fra Document:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.