Hvordan er egentlig tilstanden i Sverige?

Ambulansepersonell vil ha miltærutrustning til bruk på oppdrag i spesielle områder. Det er bare å slå fast at det er med høy risiko at man bedriver livreddende arbeid i Europas humanitære stormakt.

– Nu har det varit så många incidenter. Det har varit allt från skjutningar till folk med machete och folk som slår sönder ambulanser eller försöker att ge sig på ambulanspersonal. Vi är inte fredade i den utsträckning vi tidigare har varit, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, till Dagens Medicin.

Han förklarar att förbundet i första hand vill att larmcentral och ambulanser ska ha tillgång till de uppgifter som polisen har om personer som kan misstänkas vara våldsamma eller har vapen. Men förbundet vill även att det införs vad Henrik Johansson kallar taktiska enheter.

– Akutsjukvårdare som är förberedda att åka in i en hetzon. De har kravallhjälm, skottsäker väst, benskydd och hölsterförpackning. De har en utrustning som är anpassad för att kunna jobba i en sådan miljö. De har naturligtvis också gasmask.

Så de kommer mer eller mindre se ut som kravallpolis?

– Nej, militärt skulle jag hellre vilja säga.

http://www.dagensmedicin.se/jobb/ambulansfack-vill-ha-militarutrustning/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂