Grand Hotel i Stockholm beklager at de godkjente en galla i deres lokaler der Sverigedemokraterna (SD) og Nigel Farage fra UKIP var med. Sverigedemokraterna (SD) og britiske UKIP regnes som svært ekstreme i Sverige. SD var arrangør. Nå angrer Grand Hotel på at de lot dem holde arrangementet. De beklager og sier at de som leier må ha felles verdigrunnlag som Grand Hotel.

– De måste dela värdegrunden. Vi vill ju inte behandla folk olika, det är skillnaden. Med den bakgrund och den mångfald vi har som jobbar här på Grand Hotel så går det här helt fel. Jag tror någonstans att våra gäster vet det. Med facit i hand borde vi självklart brutit kontraktet, sier hotellets vd Pia Djupmark til SvD.

– Vi vill vara en neutral mötesplats som inte bedömer våra gäster eller deras åsikter. Men vi måste se vart man ska dra gränsen och vi har satt för många andra i en knivig situation.

Nøytral møteplass? Bare man har samme «nøytrale» verdigrunnlag selvfølgelig. Man er da dannet. Og det er tross alt Grand Hotel. Så grensen går ved Sverigedemokraterna. Det har Grand Hotel bestemt.

pia-djupmark

Pia Djupmark krever felles verdigrunnlag for å la selskaper holde arrangement på Grand Hotel.

SD ser alvorlig på reaksjonen fra Grand Hotel.

– De tyckte inte att så var fallet när de lät Saudiarabien fira sin nationaldag där. Men nu ångrar man att demokratiskt valda politiker delar ut ett demokratipris till en frihetshjälte som varit med om att störta en av världshistoriens värsta diktaturer, säger partiets chefs­ideolog och gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till Aftonbladet.

– Det är hyckleri på en nivå som vi aldrig har sett tidigare!

Sverigedemokraternas pressesjef er også forbannet:

– Spontant uppfattar jag det som ett enormt hyckleri från Grand Hotels sida. De har aldrig haft problem med att inhysa allt ifrån islamistiska ledare till blodbesudlade diktatorer. Så sent som för ett år sedan arrangerade man Saudiarabiens nationaldag och det är en av världens värsta diktaturer, säger presschefen Henrik Vinge.

grand-hotel

«2016 European Freedom Awards» – ikke så frie som man kunne ha ønsket.

Flere andre arrangører som hadde booket Grand Hotel har nå flyttet disse til andre hoteller i protest mot at Grand Hotel tillot de fæle menneskene fra Sverigedemokraterna å tilbringe en kveld der.

Nå er det full krig på Grand Hotels facebookvegg hvor sinte svensker stemmer dem ned på ratinger og legger igjen sure kommentarer samtidig som de hylles av «de gode» (selvsagt).

 SVD