Kommentar

Jyllands-Posten har aldri tatt avstand fra at den trykket tegningene, sier sjefredaktør Carsten Juste til Dagens Nyheter.

Både Gahr Støre og Dagbladet har skrevet at Juste angrer.

Sedan letar Carsten Juste fram dagens nummer av konkurrenten Berlingske Tidene som skriver att Jyllands-Postens chefredaktör «kastat in handduken» och ångrar publiceringen av Muhammedbilderna.

– Jävla journalister, det är inte sant det som står, muttrar Juste och hötter med tidningen.

– Visst har jag beklagat den oförutsedda effekten av teckningarna, men aldrig tagit avstånd från själva publiceringen. Bilderna står i full överensstämmelse med våra interna etiska regler och med tryckfrihetslagstiftningen, fastslår han.

Men det mest alvorlige er hva Juste sier om troen på en vellykket integrasjon:

Många muslimer jag talat med här i Danmark säger att den hätska reaktionen inte handlar om teckningarna, utan om muslimers och andra icke-danskars marginalisering i det danska samhället.

– Det tror jag inte på, säger chefredaktören. Den här affären har ju exponerat muslimer som vill bli särbehandlade, som vill skapa hat och missämja. Det är ingen hemlighet att det finns extremistiska grupper här i Danmark som utnyttjar att de bor i ett fredlig tolerant land – för det är precis vad Danmark är, oavsett vad svenskar och andra tycker. Jag vill också påpeka att vi för ett halvår sedan gjorde en specialbilaga om islam i Danmark, som fick pris av EU som ett exempel på «utmärkt integrationsarbete».

Vad har du lärt dig av «Muhammedaffären»?

– Jag har lärt mig ännu mer att uppskatta humor och det danska kynnet. Humor är en bristvara i världen, framför allt hos er (i Sverige), säger chefredaktören. I fråga om humor går det tio svenskar på en dansk.

– Och så har jag kommit till den tråkiga insikten att integration kanske är ett omöjligt projekt. Den här affären visar att det finns en klyfta mellan den västerländska männi­skan och den muslimska världen som är större än Grand Canyon.

«Integration kanske omöjlig»