Sakset/Fra hofta

Politiserte elever i åttende klasse på Strandskolan i Klagshamn i Sverige får ikke være med på årets fotografering til skolekatalogen. – Skolefotografier ikke er en politisk manifestasjonsplass, sier skolens rektor Pär Blondell.

Elevenes uutholdelige politiske manifestasjon er at de i anledning helgens EM-kvalifikasjonskamp mellom Danmark og Sverige møtte opp til fotograferingen iført det svenske fotballandslagets trøyer. Og det bryter i følge rektor – som for øvrig ikke ville drømme om å bruke skolen som en politisk manifestasjonsplass – med skolens læreplan:

Pojkarna fick inte heller bli fotograferade enskilt.

– Det står i vår läroplan att vi ska arbeta mot främlingsfientlighet och intolerans. En fotbollströja står ju inte för det, men i grupp så kan det uppfattas på det sättet. Det vill jag bespara oss, personalen, barnen och deras föräldrar, säger skolans rektor.

Är det ok med Danmarks, Brasiliens eller Italiens landslagströjor?

– Hahahaha. Man måste sätta det i sitt sammanhang. Tio killar med landslags- och Sverigetröjor på ett klassfoto kan knytas till en politisk manifestation. Men på läktaren vid en landskamp uppfattas det på ett annat sätt, säger Pär Blondell.

Den tolerante rektor setter det hele i sammenheng for oss: selv om ingen av de omtalte fotballfansene mente noe rasistisk eller er rasister, men derimot bare vanlige fotballfans, så finnes det altså en gråsone på dette området.

Og det gjør det nok – mellom en normal tolkning av hva som er rasistisk eller fremmedfiendtlig og rektor Blondells tolkning av samme, for eksempel.

– Det är en gråzon vad som kan uppfattas som rasism och främlingsfientlighet. Mitt beslut kanske kan uppfattas som intolerant. Men nu gjorde eleverna det här valet. Jag tycker inte att det var ett bra val. Och som förälder hade jag inte heller tyckt att det var bra. Och som elev om fem år hade jag nog inte tyckt att det var ett bra val, säger rektor Pär Blondell.

Nåja, når man tenker nøyere etter ser man jo at gråsone-rektoren har helt rett; svenske landslagstrøyer kan oppfattes som en grov, fremmedfiendtlig hån mot for eksempel danske fotballfans som heier på Danmark. I hvert fall hvis det svenske laget vinner. Dessuten er de stygge – gule og blå som de er. Det er en visuell krenkelse for de som ikke liker gult og blått.

Så da gjenstår det vel bare å finne ut hvor mange dypt sårede, rasisme-utsatte danske fotballfans som går på rektors skole, og umiddelbart gi dem krisepsykologi.

Sydsvenskan: Fotbollströjor stoppade på skolfotot