I Frankrike registrerer man at lærere ofte utsettes for vold av elevene og at problemet er økende. I 2008 var tallet 15 per 1000 elever i Frankrike, men nå er det 24 per 1000. Det er høyt. På under en uke er seks lærere blitt angrepet i forsteder i Paris, men også i Toulouse og Calais. Det er ikke snakk om litt dulting heller, men brukne kjever og utslåtte tenner.

En rektor ble slått ned ved skoleporten da hun forsøkte å roe ned gemytter. Hun måtte på sykehus. Et femtitalls ungdommer var involvert, skriver Le Figaro. Åtte av dem ble arrestert. De kastet molotovcocktails mot politiet. Trusselen kommer ikke bare fra elevene, men også gjengene som opererer i forstedene i områdene rundt skolene. De er gjerne bevæpnet med jernstenger og vil ikke at noen blander seg der de bedriver hærverk og bilbrenning rett utenfor skoleportene.

Man tør ikke engang å vise ansiktet for å fortelle hva som skjer i forstedene.

Skolehverdagen.

En lærer ved en barneskole i Val-d’Oise ble også slått ned på gaten da han irettesatte en elev. En bil stanset og ut kom to unge menn som ville vite hva som skjedde. Læreren opplyste at det var han som var læreren og at han utøvde sin lærerjobb med den nødvendige myndighet. De to mennene slo ham rett ned og fortsatte å slå mens læreren lå nede. En kilde hadde tidligere fortalt avisen Le Parisien at en av gjerningsmennene hadde beskyldt læreren for rasisme mot eleven og at «the only Master is Allah.»

I Calais fikk en lærer brukket kjeven og flere tenner. En av hans elektriker-elever ble bedt å om begynne å gjøre noe for nte gang. Det var tydeligvis ikke populært.

I Saint-Denis i Paris ble både rektor og førstelærer slått ned av en elev som ikke fant seg i å bli irettesatt fordi han kom for sent på skolen.

I Strasbourg ble en matematikklærer slått ned da han ba en elev om å forlate klasserommet.

23-najat-vallaud-belkacem-afp-getty

Den franske undervisningsministeren Najat Vallaud-Belkacem (som sier hun er en ikke praktiserende muslim) har litt å bryne seg på om dagen. Men hun foretrekker dialoglinjen som her:

“I think at this serious time, post-attacks, when many French people are worried, you shouldn’t add fuel to the fire. You should be appeasing people as much as possible, not stigmatising them. The ban of the burkini puts into question people’s individual freedoms.»

Også i Sverige utsettes stadig flere lærere for vold. Skjønt ikke på langt nær så mange som i Frankrike. 50 tilfeller er anmeldt så langt i år. Men det kommer nok. Gøteborgposten forteller om en elev som slo en lærer 17 ganger i maven og ansiktet. For ikke å snakke om alle truslene de mottar. Her er et knippe:

«Jag får ta hand om elev som är aggressiv mot andra barn och vuxna. Får totalt 17 slag i magen, ansiktet, benen, händer. Blir även skrikt i vänster öra så att det tjuter. Det tre sista slagen gjorde att jag fick lämna rummet då jag psykiskt inte klarade mer och på grund av smärta. Barnet försökte även bita mig men lyckades inte.»

«Jag säger till eleven att sluta slåss och berättar att man inte får slåss på skolan. Han fortsätter att säga emot och säger att han får slåss medan jag säger emot och berättar hur det är. Han blir arg och säger ’Ska jag gå hem och hämta pistol och skjuta dig?’»

«Vi hade precis haft skolfotografering och skulle gå tillbaka till klassrummet. Eleven hade redan under fotograferingen betett sig illa och det fortsätter även senare. I klassrummet kastar olika föremål både böcker, pennor, stolar med mera inne i klassrummet. Jag tar ut eleven i korridoren och placerar eleven på en stol. Eleven börjar då hoppa på mig, dra mig i håret, slår mig i ansiktet, slår mig på överkroppen samt sparkar mig på ben och i magen. Eleven har även rivit och nypt mig på armen.»

«Fyra elever revolterar mot undervisningen och en elev puttar in mig i en dörr, fäller krokben och slår mig i magen. De fortsätter sedan med att ’bryta sig in i’ annat klassrum och saboterar undervisningen, böcker och möblemang. När jag ska kontakta målsman kastar en elev – från ca 2 m – en hård pressad pappersboll mot mitt öga. Lite smärta i huvudet pga dörr-knuffningen, ett litet jack vid ögonbrynet samt ett ’stressat’ öga uppstår pga pappers-bollen.»

«En elev åkte sparkcykel i vår korridor bland alla 6åringar och sina egna vänner. Han slutade inte trots tillsägelser. Jag sa att jag skulle ta cykeln om han fortsatte. Han sa att han skulle mörda mig och skära halsen av mig och att jag skulle vara tyst. Jag fick hans klasskompis att springa och hämta deras klasslärare. Han fortsatte att skrika på mig och sa att jag skulle få se…»

Hvor mange krisemøter kan man holde? Og hva skal man egentlig gjøre med gutter som slår om de blir irettesatt? Den bløte dialogskolen er ikke laget for sånne. Og hvis man ønsker å fortsette å ha skolen slik den er, så må de voldelige elevene fjernes. Det er ikke hjelpsomt hverken for samfunnet eller de voldelige barna å forstå dem ihjel. Og lærere har ikke tid til å være psykologer for individer som krever fulltidsengasjement på grunn av manglende impulskontroll.

At disse barna ikke kommer fra kjærlige hjem er en annen sak som andre offentlige etater må ta seg av.

Le Figaro