Illustrasjonsfoto av muslimsk bønn, rettet mot Mekka.

Innholdet i undervisningen ved en svensk barneskole ser nå ut til å få politiske følger. Ved en skole i Emmaboda måtte alle elevene i 5-klasse på barnetrinnet legge seg flate i bønn mot Mekka. Guttene i første rad, jentene bakerst. Enkelte av elevenes foreldre reagerer med sinne, og godtar ikke at barna innordnes muslimske skikker.

Det er den svenske avisen Samhällsnytt som beretter om hverdagen vanlige svenske barn opplever på skolen.

«Elever tvingades utföra muslimsk bön på arabiska – flickorna förvisades längst bak i rummet», lyder tittelen i artikkelen.

Det fortelles om en klasse på Bjurbäcksskolan i Emmaboda kommunen, der man har innført en ny type religionsundervisning for elevene.

Det var en av foreldrene som opprørt tok kontakt med avisen og opplyste om hva barna nå måtte være med på i undervisningen.

«På torsdagen fick kommunen i Emmaboda en text skickad till sig från en upprörd förälder. Elever i årskurs 5. på Bjurbäcksskolan hade deltagit i en religionslektion där flickorna blivit förvisade längst bak i klassrummet för att alla elever – uppdelade efter kön – sedan tvingades ligga på bönemattor riktade mot Mecka och tillbe Allah på arabiska», skriver avisen.

Da avisen tar kontakt med skolen, får de vite av rektor at dette ikke er noe å ta på vei for:

«Rektorn avfärdar det hela som ”ett rollspel”.»

Den pårørende som tok opp saken, er langt fra tilfreds med en slik forklaring. I et krasst brev til skolen går han detaljert inn på hva som har skjedd:

«Idag kommer flickorna hem från skolan och berättade att dom blivit tvingade att ligga på bönemattor och be på arabiska. Flickorna var tvungna att vara längst bak i klassrummet. Sedan skulle dom dansa till arabisk musik.»

(Sitatene er noe forkortet av Document)

Emmaboda kommunes skoleleder, Lennart O Werner, skal ha bekreftet overfor Samhällsnytt at dette har gått for seg slik som denne faren har beskrevet det.

Avisen ber faren om å beskrive sine tanker om saken:

«Hur reagerade du när dina döttrar berättade att de tvingats utföra den muslimska bönen?

«Jag blev givetvis bestört över att få höra det. Att skolan, på lektionstid, väljer att dela in barnen efter kön. Att efter det sätta dem längst bak i klassrummet, är så… Helt galet. För att knäböja på en matta och be mot Mecka. Allt medan en hemspråkslärare reciterar koranen.»

Han sier også at han er sterkt kritisk til hva slags lærdom skolen på denne måten innpoder hos elevene:

«De går där för att lära sig saker som de har med sig resten av livet. Och om det är här är de vad ska lära sig i skolan, att vara mindre värda, då vill jag inte att de ska gå där. Särskilt inte om de ska knäböja inför en kvinnofientlig religion som förtrycker och marginaliserar flickor»

«Jag tycker det är en katastrof att barnen ska få lära sig att ett kön är mer värt än ett annat. För mig är det en självklarhet att pojke eller flicka är lika mycket värd. För ett samhälle där personer av ena könet är värda mindre vill vi inte ha.

Faren har videre kommentert saken i sosiale medier:

«Markus skriver även i en kommentar på Facebook att vissa elever haft med sig egna mattor. Läraren delade ut mattor till eleverna som inte hade egna mattor. Barnen skulle fira den muslimska fastebrytande högtiden Eid al-fitr.»

Det hele skal ha foregått slik det gjøres i en riktig muslimsk bønn:

«Markus döttrar förklarade för honom att de skulle vara vända mot Kaba, eller ”kuben”, som är en byggnad i saudiska Mecka. Det är muslimernas viktigaste helgedom och islams heligaste plats, påpekar han.»

Ifølge Samhällsnytt er denne typen undervisning med tvungen bønn i strid med gjeldende lov, slik det blant annet er bekrevet i Europakonvensjonen:

«Aktiviteten som innehöll tvång till muslimsk bön strider mot religionsfriheten som räknas till en av de mänskliga rättigheterna.»

Barnas far vil at skolen skal be om unnskyldning for det som har hendt.

Avisen forteller at dette nå bli tatt opp på politisk nivå:

«Samhällsnytt har varit i kontakt med Charlotte Andersson, SD:s ordförande i Emmaboda, som var först med att undersöka incidenten. Hon berättar att SD har förberett ett pressmeddelande om situationen.»

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.