Sverige beveger seg mot avgrunnen. Gateslagsmål som involverer tiåringer er en ny trend, ifølge politiet. Foto: Polisen Göteborg/Facebook

Flere steder i Göteborg har opplevd rene gateslagsmål med barn helt ned i tiårsalderen. Politiet advarer mot det de beskriver som en ny trend.

– Det vi har sett och reagerar på är att det finns en trend, ett fenomen, kring den här typen av uppgjorda slagsmål, säger Christina Johansson, gruppchef för utredning ungdomar i Mölndal, till Göteborgs-Posten.

– Då finns en oro, för att ju längre ner i åldrarna man kommer, desto sämre är konsekvenstänket. De behöver hjälp att få reda på hur farligt det här är, så att de förstår vad de faktiskt bevittnar eller är involverade i.

Facebook skriver Polisen Göteborg Syd:

Sparkarna intensifieras och knytnävsslagen haglar. Du och dina vänner hejar på. Efter en kort stund får en av personerna en smäll i ansiktet och faller till marken. Det rinner blod från ansiktet och personen rör sig inte. Det blir tyst.

Ovan händelse är fiktiv men ändå sprungen ur verkligheten. Det har kommit till polisens kännedom att det har arrangerats så kallade ”streetfights” i vårt lokalpolisområde.

TILL ER UNGDOMAR:
Du som deltar i sådana här fighter utsätter dig för livsfara.
Prata med någon vuxen om du hör talas om den här typen av fighter.

Samme avis skriver også om Kunskapsgymnasiet i Göteborg, hvor en elev ble knivstukket torsdag ettermiddag. Dagen etter fortsetter undervisningen som om ingenting har skjedd. Flere elever uttrykker uro overfor GP.

– Det droppade blod efter honom och just nu känns det inte som att jag kommer klara av att gå där han gick.

Via ett mejl från skolans rektor berättar eleverna att de har fått reda på att gärningsmännen som attackerade deras skolkamrat var maskerade. De är nu båda rädda för att gå tillbaka till skolan, vilket de menar att även många andra elever är.

– Det känns osäkert när man inte vet vad det handlar om, säger en av eleverna på torsdagskvällen.

Men politiet mener at det ikke er noe som taler for at noe lignende skal skje igjen ved skolen.

Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler berättar dock att de inte har indikationer på att det kan hända något mer vid skolan.

– Sedan är det inte alls onaturligt att enskilda elever känner en otrygghet mot bakgrund av vad som skett. Det är en fullt naturlig reaktion. Därmed inte sagt att man behöver vara orolig för att det ska ske igen. Vi ser ingen risk för att det ska förhålla sig på det viset.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.