Sosialøkonomen og migrasjonsforskeren Joakim Ruist er aktuell med en forskningsrapport som viser at flyktninginnvandrere i gjennomsnitt koster Sverige netto 74 000 kroner per år, eller ca 40 milliarder svenske kronor totalt årlig.

Som Document skrev for kort tid siden, har rapporten og et påfølgende TV-intervju med Ruist i SVT skapt rabalder i Sverige. Mot slutten av intervjuet finner følgende oppsiktsvekkende replikkveksling sted mellom SVTs intervjuer Lotta Bouvin og Ruist:

– Det här är en het fråga. Tror du att den kommer att användas i valrörelsen, den här rapporten?

– Det tror jag kanske inte så mycket. Jag vet inte vad mer jag ska säga om det, svarar Ruist.

– Jag bara undrar om det är sånt som du tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sån här rapport, som förmodligen kommer att bli kontroversiell, säger programledaren Bouvin.

– Ska jag tänka på hur den kan komma att användas i valrörelsen? Om det finns en fråga, där människor efterfrågar kunskap och jag levererar kunskap då tror jag att jag gör något bra. Om sedan vissa vill använda vill använda det som slagträ för det ena eller det andra… Jag tror att nettoeffekten av att komma med kunskap om frågor som debatteras är en bra sak, säger Joakim Ruist.

Journalisten og debattøren Katerina Janouch, som har skrevet et referat og en analyse av hele intervjuet, ser det som «ännu ett episkt journalistiskt fiasko för SVT» og skriver:

«Intervjun är redan en klassiker, som visar hur en stackars forskare av SVT åläggs moraliskt ansvar för en verklighet som strider mot det statliga narrativet att massinvandring är en högvinst för Sverige.»

Joakim Ruist, immigrasjonsforsker ved Göteborgs universitet, er nok bedre til å ta pulsen på den svenske befolkningen enn journalist Lotta Bouvin. Til Dagens Næringsliv sier han:

– Jeg blir ikke forundret om Sverigedemokraterna får opp mot 35 prosent oppslutning ved valget.

Det er naturligvis et stykke igjen dit opp fra Sentios siste måling på 26,1% for SD. Men regjeringen Löfven er flink til å skape problemer for seg selv, for eksempel åpnet man nylig opp for at 9.000 ID-løse afghanere skal få bli i Sverige.

99,4 % av dem er menn, 78 % har fått sin alder oppjustert av det svenske Migrationsverket – og ingen har altså gyldig ID.