Nytt

Noen er blitt inspirert av de ukentlige demonstrasjonene i Tyskland og ønsker å kopiere idéen i Skandinavia. En Facebookside for Pegida Sverige har blitt lansert. Den ble startet 1. juledag og har allerede over 3700 likes. Det gjenstår å se om man greier å mobilisere svenskene til å gå i tog hver uke.

Pegida Sverige

 

3 000 likes på knappa åtta dagar talar sitt tydliga språk.
− Det bevisar att rörelsen verkligen behövs, säger Malmöbon Henrik Rönnquist, på vars initiativ islamkritiska Pegida nu också finns i Norden.

Det var två själar och samma tanke som ligger bakom det faktum att den från början tyska rörelsen Patriotiska européer mot islamisering av Väst, Pegida, nu också har sett dagens ljus i Sverige, Norge och Danmark.
− Jag tyckte att det kunde vara dags även på våra breddgrader och ringde upp en kompis någon dag före julafton. Det visade sig att han var inne på exakt samma linje, berättar den före detta galleristen, vars gode vän och med-initiativtagare i det här skedet inte vill framträda med sitt namn.

Från tanke till handling var steget inte långt och de båda vännerna köpte domänerna Pegida Sverige, Pegida Norge, Pegida Danmark samt Pegida Scandinavia.
− Därefter blev vi kontaktade av Tyskland där man var positiva till vårt beslut, fortsätter Henrik Rönnquist.

Pegida Norge har ikke hatt samme respons som den svenske utgaven. Kun 312 likes så langt. Pegida Danmark teller 433 likes. Norge er vel da også det landet hvor det er minst sannsynlig at folk begynner å gå i demonstrasjonstog, med mindre det er fakkeltog eller rosetog selvfølgelig.

Att Pegidas grogrund är hat mot islam och/eller muslimer förnekar Henrik Rönnquist bestämt; alla människor är välkomna till Sverige, men de som kommer måste anpassa sig, menar han.
Dock är han fullt medveten om att Pegidas födelse i Sverige kommer att kasta än mer bränsle på ett redan ilsket flammande bål och att det kommer att ropas högt om just islamofobi.
− Visst finns risken och trollen har redan visat sig. Men grejen är att man ju inte får kritisera islam. Om judar, buddister, nazister, katoliker får man säga i princip vad som helst – men den som kritiserar eller har synpunkter på islam blir genast stämplad som islamofob, fortsätter Henrik Rönnquist.

Men att Pegidas närvaro i Sverige kommer att leda till att de olika lägren gräver ner sig än djupare i skyttegravarna tror han ändå inte på:
− Nej, jag tror snarare att detta kan bli en öppning till något mer konstruktivt.
Han fortsätter:
− Om politikerna från början hade tagit folks genuina oro över vad som var på väg att hända och om vi hade kunnat ha en saklig, öppen debatt, hade Pegida inte behövts. För det är i många fall oro och inte hat det handlar om. Men alla de som har varit oroliga och tveksamma till utvecklingen har inte fått göra sina röster hörda.

Den politiske situasjonen i Sverige har ikke bare skapt et vakuum, men også frustrasjon. Når folk føler seg fastlåst og lurt av udemokratiske handlinger som har gjort at Sverigedemokratene i realiteten nå er eneste opposisjonsparti, kan et tilbud om demonstrasjoner føles som rette utvei for mange. For hva annet kan man gjøre når politikerne ikke vil høre?

Samtiden