Ylva Johansson. Foto: Yves Herman / Reuters / scanpix

Innvandring er noe selvfølgelig og naturlig. Uten innvandrerne hadde EU vært en mye, mye fattigere union, sier EUs innenrikskommissær Ylva Johansson.

Innvandrere spiller en sentral rolle i å bekjempe coronaviruset, og krisen beviser også at innvandrere i Europa nå er «en del av oss» og ikke lenger fremmede, sier Johansson, som også er ansvarlig kommisær for migrasjon.

Uttalelsene kom den svenske sosialdemokraten med i en samtale med «Friends of Europe» – se videoen nederst i artikkelen.

Johansson representerte Vänsterpartiet Kommunisterna i Riksdagen før hun meldte overgang til sossarna, og har siden hatt flere statsrådposter.

De som beskriver innvandringen som et problem er «høyreekstremister», ifølge Johansson.

Innvandrerne spiller en viktig rolle i bekjempingen av pandemien, og er også dem som rammes hardest av viruset, hevder hun.

– Det finns alltid högerextrema, rasistiska, xenofobiska krafter som vill beskriva invandrare som något onaturlig, och som «dom». Men det är inte sant. Invandring är något normalt, invandrarna är här och det har de varit i generationer. De är en del av oss. De är en del av vi, säger den svenska EU-politikern med emfas.

– Och det är nu uppenbart att invandrare är en central del av de arbetare som vi verkligen behöver. Till exempel är en tredjedel av läkarna födda utanför Sverige, och de flesta utanför EU. Dessa essentiella arbetare med olika bakgrund syns nu nästan varje dag på tidningarnas förstasidor. Detta är viktigt att visa. (Fria Tider)

Johansson er opptatt av å påpeke at innvandrerne rammes hardest av viruset.

– Frivilligarbetare som hjälper vårdpersonal och gör mycket annat är också personer med olika ursprung. Så det vi ser nu är att invandrare är en del av oss, säger hon med eftertryck igen.

– De är inte «dom». Och detta är viktigt. För de som vill utmåla invandring och invandrare som något farligt gör det genom att ta bort deras ansikten och namn.

– Ett normalt år i EU har vi en till en och en halv miljon invandrare. Utan dem hade vi varit en mycket, mycket fattigare union. Och det kommer färre irreguljära invandrare, färre än 200.000. Så jag tycker detta är viktigt att poängtera, att invandring är normalt och att vi kan hantera det. Och att personer med invandrarbakgrund nu är en del av oss.

– Going down, and going down, and going down…

Da Ylva Johansson for tre år siden ble intervjuet av BBC, endte det med et flaut tilbaketog: Løy om seksuallovbrudd: Den svenske statsrådens pinlige retrett.

Johansson, som var statsråd for arbeidsmarked og integrering, sa at det blir stadig færre seksuallovbrudd mot kvinner i Sverige.

Til BBC sa hun blant annet dette:

«When we make surveys about if any women has, if there has been a rape towards her or sexual harassment, we can see that the level is going down, and going down, and going down.»

Men det var løgn. Tallene hadde aldri vært høyere siden målingen begynte.

(NTU er Nationella trygghetsundersökningen.)

 




Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.