Svensk politi er utsatt for vold og trusler. Skyting inn i lokalene til politisatsjonen i Rosengård i Malmø, er en av flere alvorlige hendelser i år. Brannbombe og bombeeksplosjon utenfor samme lokale, er også hendelser av en så alvorlig art at det nå er bestemt at politistasjonen skal gjøres skuddsikker.

I somras besköt en okänd gärningsman Rosengårds polisstation med ett grovkalibrigt vapen. Attacken var det tredje attentatet mot polisstationen det senaste året: i januari slängdes en brandbomb mot en polisbil som stod parkerad utanför stationen och bara dagar senare detonerade ytterligare en bomb på samma plats.

För att skydda personalen har ledningen på stationen i Rosengård nu satt upp skottsäker plåt innanför fönstren.

– Det har skjutits mot stationen tidigare men detta var första gången man sköt in i lokalen, säger Göran Holmgren, biträdande chef för Rosengårdspolisen.

Tendensen er den samme flere steder i Sverige. Vold og trusler øker i omfang.

Men tendensen syns inte bara i Malmö. I Stockholm upplever polisen mer våld och hot, även om det är långt från så allvarligt som i Malmö. I Uppsala har hoten blivit fler. I Göteborg visar polisens interna statistik på en kraftig ökning av anmälningar om hot och personskador mot poliser i dag jämfört med för tre år sedan. Av polisledningen förklaras det delvis av ett förhårdnat klimat som har sin grund i gängbildningar i stadens förorter.

Ikke uventet er det politiet det pekes mot når problemene omtales. Per-Olof Hallin, professor i kulturgeografi ved Malmö högskola, ser ikke bort fra at det er politiets arbeidmetoder som fører til det høye konfliktnivået med vold og trusler.

Per-Olof Hallin, professor i kulturgeografi vid Malmö högskola, har skrivit en rapport om konflikterna i Rosengård och polisernas syn på arbetssituationen. Enligt honom kan en av anledningarna till att poliserna attackeras och utsätts för hot bero på myndighetens arbetsmetoder.

–När vi gjorde fokusgrupper med vuxna i Rosengård var det många som klagade på att ständigt bli stoppade och visiterade. Det är möjligt att om polisen har det arbetssättet, som mycket väl kan vara befogat, så blir folk irriterade och konflikter uppstår. Men det är svårt att säga vilket som är orsak och verkan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hoten-okar-mot-polisen_6632286.svd#after-ad

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂