Et medlem av den svenske Riksdagen for Miljöpartiet anklages for seksuell trakassering i en årrekke.

Mannen skal ha kommet med upassende uttalelser og uønskede seksuelle tilnærmelser mot en rekke unge kvinner, skriver Dagens Nyheter.

Mannen, som er valgt inn i Riksdagen for Miljöpartiet (MP), er også anklaget for å ha forgrepet seg på spedbarnet til en partikollega ved å stikke tungen inn i barnets munn.

Kvinner i partiet skal ha varslet om mannen i over ti år, men han skal ha blitt beskyttet av flere av toppene i MP, skriver Nyheter Idag.

En kvinnlig partimedlem berättar för Dagens Nyheter hur Miljöpartiets riksdagsledamot, under valåret 2014, stoppade in tungan i munnen på hennes fem månader gamla bebis då de tre satt och åt på Pizza Hut på medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun.

Mamman berättar att hon grät hela vägen hem och när hon konfronterade riksdagspolitikern ska han ha svarat att han inte visste vad som hände honom och att han nog inte kommer göra så igen. Kvinnan träffade företrädare för Miljöpartiet lokalt för att informera om den fruktansvärda händelsen, men ingenting hände.

Mannen avviser anklagene og sier til Aftonbladet at han har politianmeldt partikollegaen som kom med beskyldningen.

– Det med barnet har aldri hendt, sier han.

Da Metoo-kampanjen startet, pekte hun ut mannen i sosiale medier. Da ble hun kontaktet av representanter for partiet, som hun oppfattet ville dysse ned saken:

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”, stod det i mejlet från en lokal partiföreträdare.

Kvinnan tolkar mejlet till henne som ett försök att tysta henne. Partisekreterare och valberedning ska också ha tagit del av uppgifterna. Mannen hamnade lägre ner på listorna men röstades sedan upp på topp-plats av medlemmar i partiet, detta eftersom han är mycket omtyckt av en grupp miljöpartister.

En kilde sier til avisen at flere i partiledelsen i over ti år har vært kjent med anklagene mot politikeren. En av grunnene til at Miljöpartiet ikke har fulgt opp anklagene, skal ha vært at mannen har «sterk forankring internt» i partiet.

Miljöpartiets talsperson Gustav Fridolin, som også er Sveriges utdanningsminister, bekrefter at partiet har satt i gang en utredning av saken.

Politikeren har etter oppfordring fra partiledelsen tatt en pause fra politikken mens saken granskes.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» her