Nytt

Sveriges statsminister Stefan Löfven kom i ettermiddag til Trollhättan for å hedre ofrene for ugjerningene på Kronan skole i formiddag.

Löfven hälsade på barn och vuxna som samlats på området. Han la också ner blommor vid skolan för att hedra offren.

En stund senare höll statsministern en pressträff. Då berättade han om mötet med barnen.

– De är oroliga och undrar varför de hände. De är ledsna och det är fullt naturligt. Därför är det så viktigt att de får det stöd som de behöver nu.

Stefan Löfven sa att dådet har skakat hela landet.

– Det här berör oss alla. Alla som sänder barn och barnbarn till skolan, som jobbar i skolan, eller går där själva.

– Det är en tragedi som drabbar hela Sverige. Det är en svart dag för Sverige.

Statsministerens initiativ er utvilsomt prisverdig i seg selv, men hvorfor unnlot han å reise til Västerås, legge ned blomster og hedre de døde etter dobbeltdrapet på IKEA den 10. august? Var det ingen i Västerås som var urolige eller lurte på hvorfor det skjedde? Var ikke den 10. august også en svart dag for Sverige som rystet alle dypt?

News_IKEA_560x282

Drapsoffer klasse B – uten statsministerbesøk

Kontrasten mellom de to tilfellene er såpass påfallende at det er umulig ikke å spørre seg om Löfven dro til Trollhättan fordi ugjerningsmannen var svensk, mens han unnlot å dra til Västerås fordi ugjerningsmannen var en eritreisk asylsøker.

Kanskje drap på en skole anses som mer alvorlig enn drap på IKEA, gitt at det er mange barn på en skole. Men er det ikke svært sannsynlig at det også på IKEA var barn tilstede som opplevde skrekkelige ting? Det virker usannsynlig at Löfven ville ha blitt igjen i Stockholm hvis Anton Lundin-Pettersson hadde begått mord på IKEA i stedet.

Det ser dessverre ut som om Sveriges statsminister rangerer drapsmenn etter opphav, for dermed også å operere med drapsofre av klasse A og drapsofre av klasse B. Ofre som nærer den antirasistiske ideologien, hedres med blomster. De andre går i glemmeboken.

 

Aftonbladet