Abraham Ukbagabir forsynte seg med kniv til drapshandlingene i Ikeas kjøkkenavdeling, som det fremgår av bildene fra overvåkingskameraet.

Ikea-morderen Abraham Ukbagabirs familie er forundret over at han er i live etter sin udåd. Selv kommenterer Ukbagabir sine bestialske drap på Ikea i Västerås slik: «Shit happens!»

Ikea-morderen snakker ut i et intervju med Expressen – som også har snakket med morderens mor. Hun takker den svenske regjeringen for å ta like godt vare på hennes sønn som hun selv ville ha gjort.

10. august 2015 stakk Abraham Ukbagabir ihjel Carola (55) og Emil Herlin (28), mor og sønn,  på Ikea i Västerås. Den da 35-årige eritreaneren hadde like før fått avslag på sin asylsøknad.

Carola Herlin og hennes sønn Emil Herlin som ble knivstukket til døde.

I retten forklarte han at han aktivt søkte etter svenske ofre for sin ugjerning.

«De såg svenska ut», sa Ukbagabir.

«Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack», sa han under rettssaken.

Ukbagabir knivstakk seg selv etter å ha drept Carola og Emil Herlin. Her avbildet på sykehuset.

Ukbagabir har søkt om utvisning til Eritrea for å sone der, til tross for risikoen for å bli utsatt for tortur. Men Sverige utviser ingen til Eritrea, så det er tvilsomt om han får sitt ønske oppfylt.

Når Expressen påpeker at han har drept to sakesløse personer, svarer han slik:

– Shit happens! Jag förstår att det inte är en bra sak. Men jag vill glömma detta.

At drapene var en traumatisk hendelse for de pårørende bryr han seg tilsynelatende ikke om. Han har ingenting å si til dem. Gjort er gjort, liksom:

– Vad kan jag säga till dem eller göra nu? Det är gjort. Det går inte att göra ogjort. Men det är historia.

En del skulle säga att du gjorde det för att du ville stanna i Sverige och nu får du det. Fast i ett fängelse? Vad säger du till dem?

– Det är inte så. Det var inte bra. Det är ett missförstånd och jag såg inte konsekvenserna. I dag hade jag inte gjort det. Det är nu något jag lever med. Det bara är. Det som hände.

Abraham Ukbagabir kom først til Italia, men det var ikke målet; han ville til Skandinavia. Han dro til Norge men ble sensdt tilbake til Italia. Siden dro han til Danmark, men ble atter sendt tilbake til Italia. I Sverige ble han ikke deportert, men plassert på et asylmottak. Etter at han fikk avslag også her, gikk han under jorden.

Frilansjournalisten Martin Schibbye har også snakket med Abraham Ukbagabis familie i Eritrea.

Ikea-morderens bror Rober Berhene sier til avisen at han er overrasket over at hans bror overhodet er i live. Han trodde at personer som dreper to uskyldige mennesker blir drept, sier han til Expressen og konstaterer at Europa tydeligvis er annerledes enn Afrika.

Morderens mor sier at hun skjemmes over hva Ukbagabir har gjort, men understreker at hun setter pris på at den svenske regjeringen tar vare på hennes sønn «som om det var deres eget barn».

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.