Abraham Ukbagabir plukker ut drapsvåpenet på Ikeas kjøkkenavdeling. (stillbilde fra overvåkingsvideo)

Ble tiltalt selv om morderen (fornærmede) selv sier at han ikke bryr seg. Dommen: «Tveklös missaktning för en grupp av människor med anspelning på ras och hudfärg”

En 47-åring fra Boden i Sverige er dømt for rasisme (hets mot folkgrupp) etter å ha kalt Abraham Ukbagabir for «neger» i et Facebook-innlegg hvor han også mente at Ikea-drapsmannen burde henrettes.

Påtalemyndigheten ville også ha mannen dømt for ærekrenkelse og til å betale drapsmannen erstatning – selv om Ukbagabir har sagt at han ikke bryr seg om hva som står i innlegget.

Den svenske staten er med andre ord fornærmet på en utvist dobbeltdrapsmanns vegne.

10. august 2015 drepte eritreeren Abraham Ukbagabir en 53-årig svensk kvinne og hennes sønn på Ikea i Västerås som hevn for at han ikke fikk asyl i Sverige.

Dobbeltmordet vakte avsky, og da det ble kjent at Ukbagabir hadde blitt banket opp i fengselet var det mange som uttrykte skadefryd i sosiale medier

En av dem var 47-åringen fra Boden. Han gjorde imidlertid den utilgivelige feilen å kalle morderen «neger» på en åpen Facebook-side kalt «Vi som hatar journalister & politiker för att dom alltid vinklar sanningen».

I et innlegg 16. januar skrev han: «Han ska ju dödas inte skadas. Hur svårt kan det vara att knäcka nacken på negern.»

Kammaråklagare Rickard Finnberg valgte da å reise tiltale mot mannen – både for rasisme og ærekrenkelse – for å ha «uttalat sig hotfullt och nedsättande om Abraham Ukbagabir med syftning på ras och hudfärg».

Påtalemyndigheten krevde også at 47-åringen skulle betale 10.000 kroner i erstatning til Ikea-morderen for kränkning.

Da Abraham Ukbagabir ble forhørt og fikk spørsmål om han «kände sig rasistiskt kränkt» av innlegget svarte han at han gav blaffen:

– Jag bryr mig inte om sådant och jag bryr mig inte om min hudfärg.

Drapsmannen sa også at han ikke ville ha penger.

Under forhør var Abraham Ukbagabir tydelig på at han gir blaffen i om noen har kalt ham «neger» på Facebook. (Fotomontasje: Fria Tider)

Luleå tingsrätt frikjente mannen for ærekrenkelse, men dømte ham for rasisme på grunn av ordet «neger».

Fra dommen:

«Inlägget utgör enligt tingsrättens mening också ett meddelande med hotfull innebörd som, även om det tar sikte på målsäganden specifikt, genom ordvalet tveklöst uttrycker missaktning för en grupp av människor med anspelning på ras och hudfärg.»

Domstolen konstaterer at straffen for hets mot folkgrupp er fengsel i opptil to år og at «straffvärdet får anses motsvara en månads fängelse». Men tingsrätten nøyer seg med å gi 47-åringen en betinget dom og 40 dagsbøter.

 

Fria Tider: Kallade Ikea-mördaren «neger» på Facebook – döms