Tre innvandrere er dømt til fengsel for å ha voldtatt en svensk kvinne i Uppsala, og for å ha sendt overgrepet direkte på Facebook.

– Du har blivit våldtagen, förstår du det?

Det sier en bekjent som ringer kvinnen. Hun har sett voldtekten som ble sendt live i en lukket Facebook-gruppe, forteller kvinnen senere i et politiforhør.

De tre dømte er 18, 21 og 24 år gamle. Uppsala tingsrätt dømte 18-åringen til ett års fengsel for voldtekt, mens 21-åringen fikk to år og fire måneder for voldtekt og medvirkning til voldtekt. De to er afghanske statsborgere.

Alder oppgis som grunn til at 18-åringen har fått lavere straff.

Han med brillene er den 24-årige mannen med iransk bakgrunn som filmet voldtekten og strømmet den live på Facebook.

24-åringen, som filmet voldtekten, ble dømt til seks måneders fengsel for ærekrenkelse og medvirkning til voldtekt. Han har svensk statsborgerskap og iransk bakgrunn.

Filmen viser hvordan de tre innvandrerne går løs på den tilsynelatende livløse kvinnen. Hun var kraftig beruset.

Om 24-åringen skriver tingretten:

«Denne har varit medveten om att en våldtäkt var på väg att ske, men inte reagerat eller kontaktat polis. Denne man ska även dömas för grovt förtal av målsäganden genom att ha lagt ut på filmen på Facebook. Brottet är grovt eftersom filmen fått en stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt vilket vållat målsäganden en stor skada.»

Ifølge dommen har en psykisk lidelse gjort at at han ikke helt forstod konsekvensen av voldtektene og live-strømmingen. Aktor Pontus Melander er kritisk, skriver Expressen:

– Jag har lite svårt att förstå hur hans bristande förmåga att inse skulle dels påverka straffvärdet neråt, med tanke på bevisningen som lagts fram. Han inser och konstaterar själv att kvinnan har blivit utsatt för en våldtäkt, han förstår.

Mennene skal også betale erstatning på totalt 320.000 svenske kroner til den voldtatte kvinnen.

Alle tre har nektet seg skyldige. To av dem har erkjent at de hadde samleie med kvinnen, men de fastholder at det skjedde frivillig.

Cirka 60 mennesker så den direktesendte voldtekten, og flere har vitnet om hvordan de så kvinnen bli voldtatt av to menn, ifølge NTB-TT.

Til tross for at politiet rykket ut og stanset sendingen etter at flere ringte politiet og varslet om overgrepet, har deler av filmen ifølge aktoratet blitt spredt over hele verden og oversatt til et titall språk. De tre mennene ble pågrepet på stedet, og kvinnen, som var i 30-årene, ble tatt hånd om. Hun var kraftig beruset og påvirket av narkotika, noe som ifølge tingretten førte til at hun var i en spesielt sårbar situasjon.

I dommen framgår det også at kvinnen har måttet flytte til en beskyttet bolig etter hendelsen, og at hun har det svært vanskelig.

Sendingen skjedde i en lukket gruppe som skal ha over 60.000 medlemmer.

Det tok tid før politiet og påtalemyndighet fikk tak i hele filmen, men under rettssaken ble filmen sendt fra Facebook til de svenske etterforskerne. Dette styrket tiltalen, ifølge påtalemyndigheten.