Nytt

Hvis man tilhører et parti som er i opposisjon og mistrodd, bør man kanskje legge vekt på å oppføre seg anstendig. Det synes ikke Sverigedemokratenes to Riksdagsrepresentanter Erik Almqvist og Kent Ekeroth å ha tatt til seg. De går på byen, drikker, havner i krangel, kommer med ukvemsord og griper til jernrør for å forsvare seg. Alt filmes av Ekeroth.

Hvordan Expressen fikk tak på filmen er et spørsmål for seg. Men at en profilert Sverigedemokrat som Ekeroth filmer hendelser på byen som en annen tenåring, sier sitt om at man ikke er ansvaret voksent. Ekeroth er på toppen av alt justiskpolitisk talsmann for SD. Er det rart at avisene og politiske motstandere fryder seg? De fikk en gavepakke, av Ekeroth selv.

Sverigedemokratene hevder at filmen er redigert og ikke viser hele sannheten. Det kan være, men filmen viser nok. Den viser at Almqvist, Ekeroth og en tredje person, som har vært kandidat til Riksdagen, havner i krangel med en overstadig innvandrer midt på gaten. Ekeroth filmer, og en ung jente forsøker å protestere, også hun beruset. Almqvist dytter henne inn i en bil og kaller henne «hore», og det får mannen av ikke-europeiske bakgrunn til å reagere kraftig. Han snakker om at han er «OG», som er navnet på en gangstergjeng. Litt senere griper Almqvist og Ekeroth stålrør fra en byggeplass like i nærheten og later som om de skal forsvare seg. Men de tulleprater og ler underveis. Situasjonen virker ikke spesielt farlig. Politisirener lyder, og de er kommet for å ta hånd om den overstadig berusede. Da bestemmer Ekeroth og Almqvist for å ta en prat, og de snakker med politiet om anmeldelse, og at det har vært bråk osv. De tre går deretter leende fra plassen. Selv synes de sikkert det var en episode de kunne le og «skoje» med. På video på nett i det politisk korrekte Sverige ser det helt annerledes ut.

To av dem er Riksdagsmedlemmer, ikke rødruss. Partileder Jimmy Åkesson sto frem på pressekonferanse og sa det var den tyngste dagen i hans politiske liv. Erik Almqvist trekker seg fra alle verv, som politisk-økonomisk talsmann og lederverv i partiet. Ekeroth er suspendert som justiskpolitisk talsmann. Det er vanskelig å se hvordan han skal komme tilbake.

Så langt ser ikke skandalen ut til å ha skadet partiet. Hvis mediene overdriver fordømmelsen kan den slå over i sympati. Svenske medier har problemer med å legge bånd på seg i slike saker. Hvis det skulle vise seg f.eks at Expressen har utelatt elementer som taler til SD-folkenes fordel, kan det slå kontra. Men hvorfor ber SD om å få utlevert hele filmen, sitter ikke Ekeroth på den selv?

Nulltoleranse

Skandalen skjer samtidig som Åkesson har innført en nulltoleranse-linje i partiet nettopp overfor den slags overtramp som vises her.

Orden ”hora”, ”babbe” och ”blatte” fällde SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist. Filmklippen med uttalandena hamnade hos Expressen och publicerades kort efter att partiledningen skickat brev till distrikten om att det är nolltolerans som gäller mot rasistiska uttalanden från partiföreträdare.

De som bryter mot detta riskerar uteslutning och flera lokala företrädare har också sparkats ut ur partiet. Det gäller dock inte för de SD-profiler i partitoppen som nu fått lämna sina uppdrag men behåller sin plats i partiet. Detta kritiseras av bland annat Allan Jönsson, SD-ordförande i Bjuv, den kommun där partiet har allra störst stöd – 19,2 procent.

Stödet för partiledaren är dock massivt. SvD:s rundringning bland lokala företrädare för Sverigedemokraterna i de elva kommuner där partiet samlat mer än tio procent av rösterna visar att samtliga har förtroende för Jimmie Åkesson. Tio av de elva svarar också att de håller inte har några synpunkter beslutet om nolltolerans.

«Nasjonalkonservativ» linje?

Men det finnes ifølge Svenska Dagbladet en opposisjon til Åkessons nye linje og den kommer fra det avisen kaller en mer «nasjonalkonservativ» linje. Det er pussig at avisen velger et så moderat ord, når tendensen synes å være av det mer høyreekstreme slaget. Det er interessant at SvD gir denne minoriteten så stort «utrymme». Den truer partiets oppslutning og er av det mer ekstreme slaget. Likevel er det denne SvD gir «play».

En viktig skillelinje mellom konservativ/nasjonal og ekstrem er synet på Israel. Når leder av ungdomsforbundet går inn for anerkjennelse av en palestinsk stat, samtidig som han mener at Erik Almqvist ikke skulle bli sparket, undres man på motivene.

Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU, som vid flera tillfällen utmanat ledningen för moderpartiet samlar en stor del av sitt stöd i den här gruppen.

3 Konflikten mellan moderpartiet och ungdomsförbundet

Under sina två år på posten har ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand bland annat tagit ställning för ett erkännande av en palestinsk stat. Han försvarar också Erik Almqvist och menar att det var fel att uppmana honom att sluta. Kasselstrand säger han vill gynna den interna debatten i partiet, men är väl medveten om att agerandet inte alltid uppskattats.

Han har redan fått en varning och kan få gå.

– Det går inte att utesluta något i det här läget. Men om jag får sparken får jag ta det då. Jag klarar mig nog ändå, säger han.

Så langt har ikke skandalen gitt utslag i oppslutningen om partiet. En ny Sifo-måling viser 8,5 %. Den firedelen av de spurte som ble utspurt etter at skandalen sprakk, sier den ikke har affisert deres syn.

Mye er nok opp til hvordan Åkesson håndterer krisen. Hvis han følger opp de regler han selv har satt seg, kan det bety en styrking på langt sikt. Men da må han være konsekvent.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gamla-sd-problem-bubblar-upp-till-ytan_7677288.svd

”Rädda” SD-män skrattar på ny film

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/krisande-sd-far-rekordstort-stod_7678446.svd