Sveriges finansminister Magdalena Andersson er innstilt som ny partileder for sosialdemokratene. Foto: Jessica Gow /TT / NTB

Nå kritiseres innvandringspolitikken i Sverige åpent og hardt, det er helt nye toner. Spørsmålet er hvem som har ansvar for at det gikk så galt. Socialdemokraterna peker på tidligere statsminister Reinfeldt (M).

Nåværende finansminister Magdalena Andersson er innstilt til å overta etter Löfven som partileder i Socialdemokraterna. Hun kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister.

Fra henne kommer det nå utspill og uttalelser som kan markere et markant holdningsskifte i svensk innvandringspolitikk.

Hittil har svenske toppolitikere, ikke minst på sosialdemokratisk side, gjort sitt beste for å forsvare og begrunne resultatene av mange år med mer eller mindre åpne grenser i landet.

Men i dag ser det ut til at den ene etter den andre av partilederne erkjenner at Sverige har satt seg selv i en uhyre problematisk situasjon. Nå handler det mest om å fordele skylden for at det har gått som det har gjort.

Magdalena Andersson peker på én person hun mener bære mye av ansvaret: Moderaternas tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna tilsvarer norske Høyre, og Reinfeldt hadde et godt samarbeid med blant annet Erna Solberg).

Fredrik Reinfeldt er både berømt og beryktet for å ha sagt at Sverige bør «åpne hjerter og lommebøker» for innvandrere, og ha fortalt at han «så uendelig med plass til innvandrere når han reiset med fly og så ut over Sverige»

Fria Tider forteller om de nye tonene fra Socialdemokraterna i innvandringssaken:

Finansminister Magdalena Andersson (S) skyller Socialdemokraternas generösa invandringspolitik på att regeringen fått «ärva» den av Fredrik Reinfeldt (M). Men S borde ha protesterat när gränserna öppnades, erkänner hon i P1 Morgon idag.

Hun er åpen på at partiet inntok feil holdning:

När Miljöpartiet och Fredrik Reinfeldt öppnade gränserna satt Socialdemokraterna tysta. Och det är något som Andersson ångrar idag.

– Hur reagerade vi socialdemokrater då, när det skedde? Det kan man säkert reflektera över, om vi borde ha protesterat på ett annat sätt än vi gjorde.

Andersson vil imidlertid ikke legge all skyld på Reinfeldt, hun mener også andre partier må ta sin del :

– Jag tror alla politiska partier har ett ansvar för att vi hamnade i den situationen som vi hamnade i 2015. Det viktigaste är dock att vi nu har lagt om politiken och har en migrationslagstiftning som är betydligt mer restriktiv, som det har funnits ett brett stöd för i riksdagen och som jag bedömer kan vara långsiktigt hållbar, säger hon vidare till radion.

Det loves mer restriktiv innvandringspolitikk i Sverige.

Les mer om svenske partitoppers holdningsendring i innvandringssaken: 

Ny, grotesk rekord i Sverige: – Blodigste sommer i moderne tid

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.