Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson på vei til valgkampmøte i Malmö lördag. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Valget vil avgjøre om sosialdemokraten Magdalena Andersson får fortsette som statsminister, eller om de borgerlige partiene overtar regjeringsmakten

En av de siste meningsmålingene, for et par dager siden, ga Anderssons blokk et lite flertall.

Andersson og Moderaternes leder Ulf Kristersson møttes til en siste duell lørdag, og da var gjengkriminalitet og strømkrise blant de viktigste temaene.

I tillegg avgjør valget det hvilken posisjon og rolle det nokså innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna vil få. Mange svensker håper dette partiet endelig kan komme i regjering, mens noe slikt nærmest er et skrekkscenario for andre.

Årets valgkamp i Sverige har i stor grad vært preget av kriminalitet, blant annet knyttet til skyting og økende gjengvirksomhet, temaer som i stor grad er med på å prege hele bildet av Sverige i disse dager.

I så måte er det enighet om at dette valget vil være svært viktig for hvilket Sverige man skal bygge fremover.

I denne forbindelsen kommer også de mange såkalte utsatte områdene i svenske byer inn i bildet, noe Sverigedemokraterna ofte har tatt opp på en langt mer kritisk måte enn andre partier.

 

Les mer: 

Et svensk skjebnevalg: Status Sverige

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.