Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Erik Simander / TT via Reuters / NTB

Löfven opplever et kraftig ras i tillit. På kun en måned har svenskenes tillit til statsministeren rast fem prosentpoeng, fra et allerede lavt nivå.

30 prosent av velgerne har stor eller svært stor tillit til Stefan Löfven. Minst like alvorlig er det at adskillig flere, 42 prosent, overhodet ikke har tillit til ham, fremgår det av Demoskops siste måling for Aftonbladet om svenskenes tillit til partilederne.

Fra forrige måned har statsminister Löfven sunket hele fem prosentpoeng, tilsvarende mer enn 300.000 velgere.

Undersøkelsen gir ikke svar på hva tilbakegangen skyldes, men Aftonbladets Lena Mellin spekulerer:

Det stora tappet kan möjligen förklaras med att människor börjar tröttna rejält på coronakrisen och dess restriktioner. Det kan också bero på regeringens budgetförslag som, för att uttrycka sig milt, inte hade en särskilt framträdande S-prägel.

Det kan också ha med Stefan Löfvens person att göra. Han ser ut som han gör sin plikt, vilket han gör. Men han utstrålar varken entusiasm eller framtidstro.

Vänsterparti-leder Jonas Sjöstedt slutter på topp. 46 prosent har stor eller svært stor tillit til ham. Skåret i gleden for V er at Sjöstedt forlater den politiske scenen om noen uker. Da flytter han sammen med kone og barn til Vietnam.

Vänsterpartiet er Riksdagens femte største, og likevel topper Sjöstedt tillit-listen.

Ebba Busch (Kristdemokraterna) er nummer to på listen, med 43 prosent (+ 3 %).

På tredjeplass finner vi Ulf Kristersson (Moderaterna), med 42 prosent (uforandret).

Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna) kaprer fjerdeplassen, med 38 prosent (+ 2 %). Imidlertid savner enda flere, 43 prosent, tillit til SD-lederen.

Statsminister Stefan Löfven finner vi først på femteplass, med 30 prosent etter et fall på fem prosentpoeng, målingens største fall. Hele 42 prosent sier at de ikke har tillit til Löfven.

Mellin:

Man skulle kunna uttrycka det som att han har en del att jobba med. Att han har utmaningar framför sig. Eller kort och gott konstatera att det ser illa ut.

Mellin minner om at forgjengeren Fredrik Reinfeldt under sin alvorligste krise, finanskrisen i 2008 og 2009, oppnådde 72 prosent tillit, det høyeste nivået under målingens mer enn 20-årige historie.

Annie Lööf (Centern) oppnår 24 prosent tillit (+ 3 %).

Lööf opplever, som Löfven, Åkesson, Lövin, Bolund og Sabuni, at det er færre som har tillit til dem enn som ikke har det.

Per Bolund (Miljöpartiet) har 13 prosent tillit (Uforandret).

Isabella Lövin (Miljöpartiet) har 11 prosent tillit (Uforandret). Hele 56 prosent av velgerne savner helt tillit Lövin, og hun inntar dermed jumboplassen på den listen.

Nyamko Sabuni (Liberalerna) 8 prosent. (– 1 %).

Det er verdt å merke seg at de fire partilederne som topper tillitslisten, alle tilhører opposisjonen, mens de fem på den nedre delen enten sitter i regjeringen eller leder et av regjeringens samarbeidspartier. Mellin har sin egen tolkning av dette:

Vad säger det om väljarna? Det är inte så smickrande.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.