Under en pressekonferanse mandag meldte Riksdagens talman Andreas Norlén (tilsvarende rolle som den norske stortingspresidenten) at han har gitt Moderaternas partileder Ulf Kristersson oppdraget med å undersøke mulighetene for å danne regjering. Bakgrunnen er at den borgerlige blokken fikk flertall, om enn knapt, ved riksdagsvalget den 11. september.

Magdalena Andersson ba torsdag om å bli avskjediget fra stillingen som Sveriges statsminister, noe talmannen innvilget.

– Som ett led i arbetet med att inleda processen för att en ny regeringsbildning ska äga rum har jag genomfört en så kallad talmansrunda med riksdagens partier. Sju partier noga räknat, eftersom jag träffade Magdalena Andersson i torsdags och vi sade vad som behövde sägas då, sa Andreas Norlén.

– Som ett resultat har jag nu beslutat att ge Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Norlén understreket at samtalene med partilederne har skjedd i en fin atmosfære, og at det er gode utsikter til å nå frem til et resultat. At Kristersson får oppdraget er på bakgrunn av at de fire borgerlige partiene har pekt ut Kristersson som en passende sonderende person.

Samtidig var Norlén tydelig på at det er den påtroppende talmannen, som velges mandag, vil kunne sette sitt preg på prosessen med å finne en ny statsminister. Derfor har Norlén valgt å ikke sette noen frist for Kristerssons oppdrag.

Den påtroppende statsministeren blir Sveriges trettifemte statsminister siden stillingen ble opprettet i 1876.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.