Med mindre enn tre måneder igjen til valget i Sverige den 11. september er det nesten helt jevnt mellom blokkene, viser den siste meningsmålingen fra SIFO som ble offentliggjort onsdag.

Socialdemokraterna forblir på de høye tallene de har hatt siden krigens utbrudd i Ukraina. Suksessen skyldes også til en viss grad at partiet har tatt velgere fra Centern, som har tapt ett prosentpoeng de siste månedene og nå er på 6 prosent. Vänstern har også tapt oppslutning.

Når det gjelder opposisjonspartiene, har Liberalerna grunn til å glede seg over den nye undersøkelsen, der man får 4,4 prosent og dermed er over sperregrensen på fire prosent til Riksdagen. I mai fikk partiet 3,6 prosent, og økningen antas å skyldes endringen av partileder som fant sted i vår, da Johan Pehrson erstattet Nyamko Sabuni. Hvis trenden fortsetter, er det utsikter til at de liberale vil være i stand til å forbli i Riksdagen.

Det er mindre positivt for Moderaterna, som går tilbake og lander på 19,3 prosent. Dette betyr at partiet mister oppslutning for tredje måned på rad og har tapt 2,1 prosentpoeng siden undersøkelsen i mars.

Sverigedemokraterna reduseres også for tredje måned på rad og støttes av 17,4 prosent, noe som betyr at partiet som har vært jevnlig over 20 prosent, nå er rett under resultatet fra riksdagsvalget i 2018. At partiet ikke har fortsatt oppover, skyldes i stor grad at man har prioritert å bli akseptert av M og KD for å få en plass i regjeringen hvis det blir et maktskifte i september. Men ettersom SD i økende grad ligner M, mens S har kopiert mange spørsmål fra SD, avtar velgernes støtte.

At ting ikke går verre for opposisjonen, skyldes at Kristdemokraterna stadig går fremover og får 6,3 prosent.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna får totalt støtte fra 47,4 prosent av velgerne i undersøkelsen. Socialdemokraterna, Vänstern og Centern får til sammen 47,6 prosent. Miljøpartiet øker noe, men er fremdeles under riksdagsgrensen.

Tallene for juni (tall fra mai, april og mars i parentes):

S: 33,7 (32,6 – 33,0 – 32,8)
V: 7,9 (8,2 – 8,7 – 8,6)
C: 6,0 (6,3 – 7,1 – 7,0)
MP: 3,4 (2,7 – 2,9 – 2,7)
M: 19,3 (20,8 – 21,2 – 21,4)
SD: 17,4 (18,1 – 18,2 – 18,6)
KD: 6,3 (5,6 – 4,9 – 4,9)
L: 4,4 (3,6 – 2,4 – 2,4)

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.