Sveriges borgerlige partier er enige om å danne en trepartiregjering bestående av Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Liberalerna (L). Men den store vinneren er fortsatt Sverigedemokraterna (SD), som etter tolv år uten noen å samarbeide med, nå ønskes velkommen inn i varmen og garanteres betydelig innflytelse over politikken.

Selv om SD ikke formelt vil inngå i regjeringen, varslet den påtroppende statsministerkandidaten, Moderaternas partileder Ulf Kristersson, under fredagens pressekonferanse at man har til hensikt å styre «i nært samarbeid» med Sverigedemokraterna. SD vil også ha et eget samordningskontor med politiske tjenestemenn i Regjeringskontoret, være med i budsjettarbeidet og delta i de felles planmøtene som de fire partiene skal ha.

Allerede under presentasjonen av den såkalte Tidö-avtalet – Överenskommelse för Sverige, hvor de fire partiene presenterer sin visjon for de kommende årene, var det tydelig at SD hadde betydelig innflytelse på politikken som regjeringen ønsker å føre. Tydeligst var Sverigedemokraternas innflytelse innenfor partiets kjerneområder innvandring og kriminalitet, der den nye regjeringen signaliserte omfattende innstramninger.

Les mer: «Et paradigmeskifte for innvandringspolitikken» – men er det nok?

At Sverigedemokraterna formelt sett ikke skal inngå i regjeringen, men være et samarbeidsparti, ser ifølge Tidö-avtalen ikke ut til å gjøre noen stor forskjell i praksis. Under overskriften «Beredning, samordning och samordningskanslier» avklares forholdet mellom partene slik:

«I samarbetsprojekten har samarbetspartierna fullt och lika inflytande över frågor som projekten omfattar. Samarbetspartierna avgör kollektivt de frågor som samarbetet omfattar efter samordning. Samarbetsparti som inte ingår i regeringen har därmed samma kapacitet i beredningen som regeringspartierna i samarbetsprojekten, det vill säga insyn och påverkan i samordningen och förhandlingarna i de områden som projekten avser. Samarbetspartierna upprättar samordningskanslier på Statsrådsberedningen vilka utgör plattform för förhandling och beredning mellan partierna och gentemot Regeringskansliet. Syftet är att kunna förhandla politiska frågor med fullt och lika inflytande i samarbetsprojekten mellan partier som sitter i regeringen och inte, samt bygga en ordning och kapacitet för systematisk politisk samordning och förhandling i flera politiska frågor som pågår samtidigt. Regeringspartierna åtar sig att löpande hålla samarbetsparti utanför regeringen underrättat i större politiska frågor.»

For Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna var beslutningen om å stille seg utenfor regjeringen trolig lett å ta. Fokuset for SD har ifølge Åkesson vært å garantere partiets velgere at den etterspurte politikken blir gjennomført, og det er noe de nå ser ut til å ha lykkes med. Med dagens ordning er partiet sikret den innflytelse over politikken som det har strebet etter så lenge, samtidig som man slipper å ta et større ansvar enn man i dag er klar for.

En bonus er at risikoen for intern friksjon innad i regjeringen reduseres: De SD-kritiske falanksene innen i hovedsak KD og L blidgjøres når SD formelt holdes utenfor regjeringen samtidig som regjeringens to minste partier får egne ministerposter og departementer.

Ulf Kristersson ser foreløpig ut til å ha lykkes med en mindre bragd, til stor fortvilelse for de grønnrøde partiene. De kommende månedene og årene vil helt sikkert inneholde store utfordringer for den nye regjeringen, men foran mandagens statsministeravstemning i Riksdagen ser situasjonen uansett lys ut.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.