Rasmus Paludan (t.h.) under et besøk i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den dansk-svenske politikeren Rasmus Paludan fortsetter å provosere, og planlegger å brenne Koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm.

Etter flere koran-brenninger som har skapt mye oppmerksomhet og rabalder, har den islam-kritiske  politikeren Rasmus Paludan nå et nytt stunt på gang.

Også denne gangen skal koranen brennes, og nå er planen at det skal foregå utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm. Det vil neppe foregå særlig fredelig og ubemerket.

Samnytt skriver om saken:

Det är den kommande helgen som det ska hållas demonstrationer i Stockholm mot Erdogan och den turkiska regeringen. Paludan planerar bidra på sitt sätt.

– Det är några svenskar som gärna vill att jag eldar en koran framför turkiska ambassaden på lördag. Det ska hållas en vänsterextremistisk demonstration på lördag i Stockholm, och då tyckte man att det vore intressant om jag eldade koranen framför ambassaden, berättar han för Samnytt.

Paludan opplyser at han er i dialog med Stockholmspolitiet for å få grønt lys for sin  markering. Han understreker at demonstrasjonen ikke har noe med saker som kurderspørsmålet eller svenske Nato-medlemskap å gjøre.

– Jag demonstrerar för yttrandefriheten i Sverige, säger Paludan.

– Jag har inga problem med att Sverige går med i Nato, men man ska inte betala för det genom att ta bort yttrandefriheten. Det priset är för högt. Erdogan verkar för det första tro att han kan ställa alla möjliga orimliga krav på att Sverige ändrar sin regeringsform.

– För det andra verkar han tro att svenskar respekterar honom. Jag kan inte tala för alla svenskar, men jag tror inte att den där islamistiska diktatorn i Turkiet är någon som många svenskar har respekt för.

Han legger til:

– Sedan tycker jag det är viktigt att Erdogan också får tro på vad han vill. I Turkiet får han tro på islam om han vill det. Det har jag inga problem med. Men jag och andra svenskar får visa att vi inte gillar islam. Det är det som är grejen.

Selv om Paludan ikke liker Erdogan, så mener han den tyrkiske presidenten har et poeng når det gjelder kurdiske terrorister som gjemmer seg i Sverige:

– Jag tycker inte att Sverige ska vara en fristad för terrorister. Jag förstår inte varför man tar emot kurdiska terrorister i Sverige. Jag är inget fan av Erdogan, men jag är inget fan av kurdiska terrorister heller, säger han.

Les også: 

Rasmus Paludan brente Koranen i Stockholm

Lesermøte i Oslo torsdag 26. januar kl. 18.00

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.