Rasmus Paludan koran i hånden i Stockholm-forstaden Rinkeby, der han har fått tillatelse til en markering langfredag 15. april 2022. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB.

I et brev til Sveriges regjering og svensk politi skriver den anti-islamske politikeren og aktivisten Rasmus Paludan at han vil brenne Koranen i en demonstrasjon den 1. mai selv om politiet ikke har gitt tillatelse til det.

Brevet er adressert til blant andre statsminister Magdalena Andersson, justisminister Morgan Johansson og flere personer hos politiet, skriver det svenske nyhetsmagasinet Fokus.

Paludan, som sier han har rett til å gjennomføre demonstrasjonen, erkjenner at det er en risikabel plan:

– Jag är dels svensk medborgare dels riksdagskandidat, så jag har full rätt att vara i och tala i Sverige. Men det är väldigt riskfyllt för mig, eftersom polisen inte vill skydda mig. Jag är den mest hotade personen i Sverige, så är det klart att det kan vara farligt, säger han till Fokus.

Torsdag kunngjorde svensk politi at de avslår søknaden om å gjennomføre markeringen på grunn av trusselbildet.

Rasmus Paludan hade tidigare meddelat att han planerade att marschera till Norra Bantorget i Stockholm, ett par hundra meter framför Socialdemokraternas Första maj-tåg, med ett brinnande exemplar av Koranen.

Politiet vil ikke beskytte meg mot vold til tross for at politiet selv konstaterer et alvorlig trusselbilde, kommenterer Paludan – som både er svensk og dansk statsborger og har til hensikt å gå inn i svensk rikspolitikk.

”Vid det tillfället har rikspolischef Anders Thornberg 4:e mars 2022 bestämt att jag inte ska skyddas från våld eller mord av polisen, även om han även gjort hotbedömningar att det finns ett extremt stort hot mot mig från terrorister”, heter det i brevet.

Selv hevder Paludan at beslutningen om ikke å beskytte ham kommer fra regjeringen, og at denne ønsker ham drept:

Vidare hävdar han, med hänvisning till källor inom Polismyndigheten, att rikspolischefen agerar ”på order från regeringen (…) eftersom regeringen vill att jag ska bli mördad, så regeringen har en politisk motståndare mindre att ställa upp i valet mot”.

Hovedpersonen opplyser selv at han kommer til Sverige lørdag for å gjøre «politiske uttalelser i ord og handling fremfor forskjellige religiøse bygninger».

Fredrik Jonsson, som er dialogpolis i Stockholm, kritiserer politiets avslag på Paludans søknad om tillatelse til å demonstrere. På den måten viser det at vold og trusler virker, sier Jonsson til Sveriges Television (SVT).

– När vi tagit steget bakåt en gång kommer de här krafterna se det som en sanning. Det är förlorad mark, vi kommer inte kunna gå framåt, säger han.

– Det är ett verkligt hot mot yttrandefriheten där den starke vinner över den svage. Det gör att antidemokratiska krafter ser sin chans att spela ut demokratin i samhället, säger han.

Det er uheldig at ordenslover har fått så stor vekt sammenlignet med den grunnlovsfestede ytringsfriheten, kommenterer Jonsson.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.