Norges  forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Danmark, Finland, Norge og Sverige har etablert et rammeverk som gjelder samarbeid om materiell og tjenester til forsvarsformål i fred, krise og krig.

Det russiske angrepet på Ukraina har satt forsvarsspørsmål høyere på agendaen hos andre av Russlands naboland.

Ikke bare har Finland og Sverige søkt om Nato-medlemskap, alle de nordiske landene arbeider intenst for å styrke sitt forsvar.

NTB beretter at de nordiske landene vil videreutvikle sitt samarbeid på forsvarssektoren. Blant annet konkretiseres traktaten man inngikk i 2015, med et rammeverk som beskriver prinsippene og retningslinjene om hvordan nasjonene kan bistå hverandre for å utvikle, støtte og styrke hver nasjons forsyningssikkerhet.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tror bindende samarbeid på tvers av landene kan løse utfordringer i forsvarspolitikken.

– Nordisk samarbeid er viktig i seg selv, og nå har vi styrket rammeverket for å kunne inngå bindende samarbeid på tvers av landene. Slike fremtidige avtaler vil kunne løse flere felles og grunnleggende utfordringer vi har i forsvarspolitikken, sier Gram i en pressemelding.

Det viktigste elementet i nordisk forsvarssammenheng er likevel finsk og svensk inntreden i Nato. Det vil styrke alliansen betydelig i nord, og øke de fire landenes samlede forsvarsevne vesentlig.

Men først må denne utvidelsen av Nato endelig godkjennes:

Nytt kapittel i farsen: Erdogan truer med å «fryse» Sverige og Finlands Nato-søknader

Bestill i dag:

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.