Verdensledende skattenivåer er ikke nok til at Sverige skal kunne forsvare seg mot et væpnet angrep. Det har regjeringen nå uttalt – og innfører en ny skatt for å betale for opprustningen.

Invasjonen av Ukraina og den sterkt forverrede trusselen mot Sverige har fått regjeringen til å fremskynde styrkingen av Försvarsmakten. Bevilgningen til det svenske forsvaret øker fra 1,3 til 2 prosent av BNP. Det meldte statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressekonferanse torsdag.

– Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas, sa Magdalena Andersson.

Målet om at landets forsvarsutgifter skal tilsvare 2 prosent av BNP tilsvarer nivået som er en rettesnor innen NATO. Det betyr også at regjeringen innfrir opposisjonens krav.

Et forsvarsbudsjett på 2 prosent vil i dag tilsvare 108 milliarder, og satsingen på forsvaret er allerede i noen grad i gang. Gjeldende forsvarsvedtak sier at bevilgningene øker fra 66 milliarder i fjor til 91 milliarder i 2025, som vil tilsvare om lag 1,7 prosent av BNP.

Nøyaktig når oppussingen skal være ferdig eller hva den skal bestå av, annet enn at den vil skje «så fort som mulig», kan ikke regjeringen svare på. I stedet skal forsvaret få i oppdrag fra regjeringen å «utarbeide en plan» for hvordan og i hvilket år målet kan nås.

– Vi får återkomma till årtal om när det ska vara klart, sa forsvarsminister Peter Hultqvist.

Samtidig advarte finansminister Mikael Damberg om at satsingen på Sveriges forsvar skal finansieres gjennom en ny skatt, den såkalte beredskapsskatten.

– Man kan se det som en beredskapsskatt. När vi bygger ut försvaret ska var och en bidra efter förmåga, sa Mikael Damberg.

– Situationen kräver, här och nu, en diskussion om hur vi stärker statens intäkter på ett hållbart och solidariskt sätt så att vi kan stärka Sveriges säkerhet.

Statsminister Magdalena Andersson kom også tilbake til at det nå er «alles ansvar» å «bidra etter evne». Hun varslet også at Sverige slutter å betale ned statsgjelden.

Les også:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Sveriges statsminister talte til folket: – Sverige ruster opp

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.