Den svenske regjeringen nekter å dempe strømprissjokket for husholdningene – men gir samtidig 300 millioner svenske kroner i strømrabatt til nettgigantene som har etablert seg i landet.

Vinterens rekordhøye strømpriser betyr økonomisk katastrofe for mange svenske husholdninger. Men i motsetning til regjeringen i Norge, har den svenske regjeringen hardnakket nektet å kompensere befolkningen for de skyhøye strømprisene.

Avisen Dagens Industri trekker nå frem at regjeringen Andersson nekter å gjennomføre reduksjoner i elavgiften for å hjelpe befolkningen, men gir samtidig store selskaper en strømrabatt på nesten 300 millioner svenske kroner – per år.

De siste årene har store internasjonale selskaper som Facebook, Microsoft og Amazon valgt å etablere sine strømkrevende serverhaller i Sverige, tiltrukket av myndighetenes løfter om skattelettelser for strømforbruk. Disse skattelettelsene øker nå til nye rekordnivåer.

I perioden januar til november 2021 tilbakebetalte det svenske skatteverket 294 millioner SEK for redusert elavgift til servere i serverhaller. Tilsvarende tall for hele 2020 var 216 millioner.

Rabattene gjør i praksis at de amerikanske nettgigantene nesten helt slipper å betale skatt for serverhallene som de har bygget i Sverige. Serverhallene kan trekke like mye strøm som hele svenske storbyer, og i tider med strømknapphet bidrar nettgigantenes strømforbruk både til å drive opp strømprisene for svenske husholdninger og til å øke risikoen for strømbrudd.

Dagens Industri inviterte både næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) og finansminister Mikael Damberg (S) til intervju om de generøse strømrabattene. Begge statsrådene takket nei til å delta, men varslet via finansministerens pressesekretær at det er viktig at «Sverige er med på å lede digitaliseringen».

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.