Sakset/Fra hofta

Facebooks første europeiske datapark i Luleå. Foto: Luleå Data Center / Facebook

Stadig flere teknologiselskaper går på frierferd til norske myndigheter for å bygge datasentere. De lover alltid gull og grønne skoger, og norske politikere er så svake for ordet «digital» at det fungerer som sovemiddel. Løftene om nye arbeidsplasser står i taket rundt slike «satsinger», men hvor mange arbeidsplasser gir egentlig et slikt datasenter? Look to Sweden.

Luleå i Nord-Sverige er kjent for å være den første europeiske byen som fikk datagiganten Facebook til å etablere seg i området. Luleå blir også kalt Stålstaden og ligger i et område hvor det fremdeles er noe tungindustri. Dette betyr at regionen har stor kapasitet for strøm, som kan brukes av selskaper som Facebook.

Dataparker gir ikke jobber. De sluker strøm 

Det er dette etableringen av serverparker handler om: Jakten på store mengder billig, stabil strøm, som har blitt mangelvare i Europa. Etter ti år med innføring av vindkraft på grunn av «det grønne skiftet» er kraftforsyningen i EU-land stadig mer preget av ekstremt høye strømpriser, ustabilitet, strømmangel samt faren for brownouts (brownout er et forsettlig eller utilsiktet spenningsfall i et elektrisk strømforsyningssystem) og blackouts.

Stabil strømforsyning med overflod av billig kraft er selve forutsetningen for det moderne samfunnet – og det har bare vært tilgjengelig i litt over 100 år etter at Westinghouse stakk av med seieren over Edison. Nå tar vi alle både lys og varme som en selvfølge, og knapt en eneste tiåring har noensinne opplevd et strømbrudd. Innføringen av sol- og vindkraft truer imidlertid med å degradere strømforsyningen til u-landsnivå, og de fleste klarer vel å tenke seg hva som skjer med en serverpark som plutselig blir rammet av strømbrudd?

Derfor kommer tech-gigantene hit: De er ute etter den stabile vannkraften vår, og selger seg inn til politikere med tusenvis av fantasijobber i bestillingsrapporter på glanset papir. Redaktør Thomas Lövgren ved det svenske mediehuset NSD, som utgir blant annet Norrbottens-Kuriren og Norrländska Socialdemokraten, har skrevet om Facebooks datasenter etter at selskapet kom til Luleå. Han er også kilde i denne artikkelen fra YLEs svenske sider:

30 000 utlovade jobb blev i verkligheten 56 när datajätte kom till Luleå

– Det man kan säga är att det i praktiken skiljt sig lite från vad som i början utlovades. Organisationen Business Sweden tog fram en rapport som visade att det skulle skapas 30 000 nya jobb. Sedan exakt vad de här jobben skulle bestå av, det var väl inget som riktigt förklarades, berättar han om vad som hände sedan.

I dag jobbar 56 personer i serverhallarna.

Hvor ble arbeidsplassene av? Det vil ingen snakke om 

I begynnelsen vekket etablissementene mye håp og entusiasme: Organisasjonen Business Sweden produserte altså en rapport som viste at 30 000 nye arbeidsplasser ville bli skapt. Nøyaktig hva disse jobbene ville bestå av, var det ingen som kunne forklare – men så var det da heller ingen politikere som stilte noen kritiske spørsmål. Som vanlig.

Vel, det ble ikke 30.000 jobber: I dag jobber 56 personer i serverhallene. Jobbene inkluderer vedlikehold, service og andre ganske praktiske oppgaver, men ikke drift. Selskapets egne ansatte med IT-kompetanse blir fløyet inn fra andre steder i verden når det trengs ekspertise, noe som innebærer at de fleste som jobber i serverparken, ikke betaler skatt til Luleå.

Aftonbladet har også nylig tatt en gjennomgang der du ser serverhallens strømforbruk fra et samfunnsperspektiv: Totalt har Facebook investert 8,7 milliarder SEK i anlegget sitt, som er utvidet i et par trinn. Hvis man tar høyde for at den svenske staten har pumpet millioner inn i forretningsstøtte, sitter samfunnet igjen med et netto tap, og strømkundene må som alltid betale regningen.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok, nå i 2. opplag her!