President Zelenskyj holdt en tale i natt der han sa at de russiske soldatene er mer som forvirrede barn enn motiverte soldater. Etterretningsrapporter sier det samme: Soldatene ble fortalt at de ville bli hilst velkommen som befriere. Andre fikk høre at de skulle delta i en øvelse.

Materielt er de også dårlig rustet for krig: Walkie-talkiene de bruker, er billige utgaver som lett kan avlyttes. Det ble sagt for en tid tilbake at hæren skulle få avlyttingssikre digitale radioer. Hva er det som skjer med Russland?

Ukraina er selvsagt interessert i å undergrave fiendens stridsmoral og styrke sin egen. Men det begynner å bli ganske mange slike rapporter som peker i samme retning.

Det finnes mange sikkerhetsfirmaer i dag med evne til å avlytte kommunikasjon, og ett av dem er britisk og har avlyttet russiske soldater som ringer hjem. Det følgende er klippet fra en dansk avis:

På aflyttede samtaler kan man høre dem græde af angst og klage over, at de ikke kan få fat i forsyninger.

Nogle af dem vælger at desertere, andre nægter at adlyde ordrer, og ordene er lyden af en hær, som har kendt bedre dage.

Det oplyser et britisk efterretningsfirma, som har offentliggjort de aflyttede samtaler.

Hvis informasjonen stemmer, er det katastrofalt for Putins eventyr. Han har begitt seg ut på noe dumdristig uten å kjenne den faktiske situasjon hverken hos egne soldater eller stemningen blant ukrainere.

En pålitelig kilde er foreningen av soldatmødre. De snakker med sine sønner eller reagerer på unormaliteter. De vet å tolke signalene – løgner og taushet – og rapporterer dem til foreningen.

Det samme fremgår af udtalelser fra russiske krigsfanger og deres familier. Den russiske organisation Soldatermødrenes Komite drukner i opkald fra grædende mødre, beskriver en journalist, som tilbragte en hel dag hos komiteen, i Guardian.

Nogle mødre fortæller, at de ikke har haft kontakt til deres sønner siden februar og ikke kan få fat i dem, og andre fortæller, at deres sønner føler sig narret i krig og vil hjem.

En soldat ringede til sin far og bekræftede, at invasionen havde udviklet sig til et blodbad.

»Mange af vores soldater er døde. Der er kun 12 tilbage i vores afdeling. Jeg er nødt til at løbe, undskyld. Sig hej til mor,« sagde han ifølge avisen.

Ukraina hevdet onsdag at over 5.000 russiske soldater er drept på en uke. Det lød overdrevent, men virker nå ikke like usannsynlig. I så fall har Putin gått rett inn i en katastrofe, og ukrainerne har fått motivasjon til å kjempe videre.

Moralen hos russerne er så dårlig at soldatene slår hull i dieseltankene.

Den dårlige moral forklarer også, hvorfor så mange russiske militærkøretøjer er blevet efterladt i felten, og hvorfor så mange russiske soldater har overgivet sig.

»Russiske soldater har med vilje slået hul i brændstoftankene på deres køretøjer for at undgå kamp,« siger en amerikansk militærkilde til The New York Times.

På toppen av det hele har soldatene dårlig kommunikasjonsutstyr. Det er enten deres egne telefoner eller billige walkie-talkies som kan avlyttes.

En kjent kommentator, Michael Weiss, offentliggjør radiofrekvensene til den russiske hær. Alle kan gå inn og lytte.

I 2014 meddelte det russiske forsvarsministerium stolt, at alle styrker ville blive udstyrede med såkaldte SDR-radioer, som er digitale og umulige at aflytte eller blokere.

Men på grund af korruption eller inkompetence har styrkerne aldrig fået radioerne, vurderer den russiske organisation Conflict Intelligence Team.

Derfor er soldaterne sendt i krig med enten civile mobiltelefoner eller billige walkie-talkies, som de selv har måttet anskaffe sig. For eksempel var en krigsfange udstyret med en billig Baofeng walkie-talkie, som er produceret i Kina og kan købes for et par hundrede kroner.

Her kan man høre soldatene som får beskjed om å frakte vekk 200 døde soldater og 300 sårede. En offiser ber soldatene beskyte Kharkiv, men de nekter så lenge innbyggerne ikke er evakuert.

Den samme offiseren raser over at de på tre dager ikke har fått nye leveranser av drivstoff.

Dette kan forklare hvorfor den enorme kolonnen, som strekker seg over seks mil på vei mot Kyiv, ikke har avansert.

 

Russiske soldater græder og bander i telefonen: Aflytninger afslører en hær i dyb krise

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.