Etter press fra andre toppoffiserer i det ukrainske forsvaret må Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gi opp forsøket på å kvitte seg med forsvarssjefen Valerij Zaluzjnyj.

Zelenskyj og Zaluzjnyj skal lenge ha hatt et anstrengt forhold seg imellom, noe som forverret seg etter at forsvarssjefen i et intervju med The Economist i november beskrev krigen mot russiske styrker som fastlåst, skriver NTB-AFP.

Dette utspillet kom rett etter at Zelenskyj hadde uttalt seg langt mer optimistisk til Time Magazine.

Det irriterer nok Zelenskyj at Zaluzjnyj virker langt mer populær enn ham selv. Hvis det hadde vært avholdt et presidentvalg i Ukraina nå, ville trolig Zaluzjnyj vunnet hvis han hadde stilt til valg.

I en måling utført av Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) i desember sa 18 prosent av de spurte at de ikke lenger har tillit til Zelenskyj, en kraftig økning fra ett år tidligere, da 5 prosent sa det samme.

Andelen som sa at de fortsatt har tillit til den ukrainske presidenten, falt på samme tid fra 84 til 62 prosent.

88 prosent av de spurte i samme måling sa at de har tillit til Zaluzjnyj, og bare 2 prosent sa at de ville støtte en beslutning om å skifte ut forsvarssjefen.

I går ble det kjent at Zelenskyj hadde bedt Zaluzjnyj om å trekke seg, og da Zaluzjnyj sa nei, sa Zelenskyj at han da ville avsette ham. Zaluzjnyj skal ha tatt det på alvor, og ifølge The Times skal han ha sagt til en offiser:

– I’m packing my things.

Maktkamp i Kyiv: Zelenskyj vil sparke hærsjefen

Zaluzjnyj skal ha blitt tilbudt en rolle som sekretær for det nasjonale sikkerhetsrådet, men han takket nei.

Nå skriver blant annet The Times at Zelenskyj måtte gi opp, siden andre kandidater takket nei til å ta over som forsvarssjef, og insisterte på at Zaluzjnyj var riktig mann for jobben.

For two hours, rumours abounded that the chief of Ukraine’s military intelligence, Kyrylo Budanov, and then the commander of Ukraine’s land forces, Colonel General Oleksandr Syrsky, had been offered the post.

Both are said to have rejected the offer, forcing Zelensky to backtrack.

Zaluzjnyjs nærmeste offiserer frykter at presidenten igjen kan prøve å erstatte ham, og en av offiserene sa at det ville være vanskelig for Zaluzjnyj å fortsette hvis han mangler offentlig støtte fra Zelenskyj.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.