Det er brutt ut åpen maktkamp i Kyiv. Zelenskyj vil sparke hærsjefen, Zaluzjnyj som er langt mer populær enn presidenten. Det lover ikke godt for krigsinnsatsen. Zelenskyj stiller krav som ikke lar seg innfri, mens hærsjefen er mer pragmatisk.

Det kan hende det ender med at det er Zelenskyj som må gå.

Ukraina befinner seg ved en skillevei. Godta en fremforhandlet løsning eller kjempe videre tross dårlige odds. Krigslysten i befolkningen er ikke hva den var nå som krigen snart har vart i to år.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forbereder seg på å bytte ut forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj, ifølge avisa Financial Times’ kilder.

Zelenskyj tilbød mandag Zaluzjnyj en ny stilling, men generalen avviste tilbudet, opplyser fire ikke navngitte kilder til Financial Times tirsdag.

To av kildene sier Zelenskyj har gjort det klart overfor forsvarssjefen at han likevel vil bli avsatt.

Alle kildene påpeker at Zelenskyj enn så lenge ikke har gitt Zaluzjnyj sparken, og at en oppsigelse kan la vente på seg.

Både Zelenskyjs talsperson og forsvarsdepartementet avviser meldingene om forsvarssjefens forestående avskjedigelse, som også er omtalt i ukrainske medier.

– Dette er ikke sant, sier departementet.

Zaluzjnyj har stor støtte både i den ukrainske hæren og i sivilsamfunnet. Zelenskyj og Zaluzjnyj skal lenge ha hatt et anstrengt forhold, noe som forverret seg etter at forsvarssjefen i et intervju med The Economist i fjor beskrev krigen mot russiske styrker som fastlåst. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.