Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov skiftes ut. Han får en annen ministerjobb, opplyser lederen for president Volodymyr Zelenskyjs parti.

Han blir erstattet av den militære etterretningssjefen Kyrylo Budanov, opplyser partileder Davyd Arakhamia, ifølge AFP.

– Krigen dikterer personalpolitikken. Tiden og omstendighetene krever en styrking og en omgruppering. Dette skjer nå, og det vil skje igjen, sier Arakhamia om utskiftingen. Han sier ikke noe om når den skal skje.

Kunngjøringen kom søndag kveld, etter at spekulasjonene hadde versert tidligere på dagen. (NTB)

Merkelig nok skjer dette noen timer etter at Reznikov gikk ut med et løfte om at Ukraina ikke ville bruke langtrekkende våpen til angrep mot mål i Russland.

– Vi forteller alltid våre partnere at vi ikke vil benytte våpen vi får fra utlandet til å angripe russisk territorium. Vi avfyrer dem bare mot russiske enheter på midlertidig okkupert ukrainsk territorium, sa Reznikov tidligere i dag.

Ukraina: Nye, langtrekkende våpen vil ikke bli brukt mot mål i Russland

Partileder Arakhamia antyder at korrupsjonssakene, som flere av Reznikovs underordnede har vært knyttet til, er tilknyttet avgjørelsen om at forsvarsministeren nå erstattes.

– Ingen tjenestemann blir i jobben for alltid, sa Arakhamia tidligere søndag til nyhetsbyrået Ukrinform.

– I henhold til Grunnloven er beslutningen om hvorvidt noen skal være forsvarsminister eller ikke, tatt av én person – den øverstkommanderende og presidenten i Ukraina, sa han videre.

Med andre ord: Dette var en avgjørelse tatt av Volodymyr Zelenskyj.

Reznikov avviser alle beskyldninger, som han mener er et angrep mot Forsvarsdepartementet i en vanskelig tid. Om Reznikovs løfte om å ikke angripe russisk territorium med de nye våpenleveransene fra USA har hatt betydning for avgjørelsen er ukjent.

Zelenskyj har nylig sparket en rekke embetsmenn anklaget for korrupsjon, blant annet flere topper i forsvarsdepartementet, hos riksadvokaten og i de ukrainske fylkene.

Flere tidligere innflytelsesrike politikere har blitt fratatt statsborgerskapet etter anklager om prorussisk innflytelse, deriblant Ukrainas viseforsvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov.

Han ble knyttet til en skandale der forsvarsdepartementet kjøpte inn sterkt overpriset mat til militæret fra et ukjent selskap.

Nestlederen ved Zelenskyjs kontor, Kyrylo Tymosjenko, ble koblet til underslag av humanitære midler og privat bruk av en bil som skulle evakuere sivile. Han har levert sin avskjedssøknad,  men avviser alle anklager.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.