Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet trenger mer tid før det kan starte motoffensiven mot Russland. Årsaken er at landet venter på lovet vestlig hjelp.

Den mye omtalte våroffensiven kan fort bli avgjørende for krigen og endre frontlinjer som har vært fastlåst i flere måneder. Men fortsatt venter Ukraina på vestlig støtte som er nødvendig for å klare nettopp dette, ifølge Zelenskyj.

– Så vi må vente. Vi trenger fortsatt litt tid. Vi ville mistet mange mennesker, sier han i et intervju med blant annet BBC i Kyiv.

Ukraina har mottatt mye hjelp fra Vesten siden starten av invasjonen i februar i fjor, men presidenten har lenge vært tydelig på at de ukrainske styrkene trenger mer våpen.

– Med det kan vi gå fremover og lykkes, sier Zelenskyj.

I intervjuet sier presidenten at ukrainske styrker, flere av dem trent av Nato-land, er «klare», men at militæret fortsatt «trenger noen ting», som pansrede kjøretøy.

De siste ukene har ukrainske myndigheter forsøkt å senke forventningene om et gjennombrudd. Til BBC sier Zelenskyj likevel at han tror ukrainske styrker kan gjenvinne landområder okkupert av Russland.

– Vestlige sanksjoner har hatt stor innvirkning på den russiske forsvarsindustrien, med uttømte rakettlagre og mangel på artilleri. De har fortsatt mye på lager, men vi ser allerede at de har redusert angrepene per dag i noen områder.

I dag er omtrent en femdel av Ukraina under russisk kontroll.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.