Etter uker med tålmodige stikk mot de russiske forsvarslinjene og irriterende kritikk fra de som er trygt borte fra frontlinjen, er den ukrainske motoffensiven i ferd med å få skikkelig fart. Dette hevder general Lord Richard Dannatt, tidligere sjef for den britiske hæren.

I en kronikk i The Telegraph skriver Dannatt at nå som Kievs planer kommer tydeligere frem, kan vi vente oss seire nokså snart.

Han skriver at de mest optimistiske venter på en D-dag som da allierte tropper ankom strendene 6. juni 1944. Men selv forventer Dannatt seg noe som ligner mer på hele kampanjen i Normandie, som varte frem til august.

Forberedelser, trening, rekognosering og tålmodighet blir nøkkelord.

Meticulous preparation, careful reconnaissance, intensive training and unlimited patience are the characteristics of a successful campaign.

De russiske forsvarslinjene virker solide, men nå ser det ut til at Ukraina setter inn flere brigader. Selv Putin innrømmet nylig at kampene har blitt hardere.

Krigen så langt har vært en blodig og smertefull, men ukrainerne har holdt ut, og de mindre angrepene vi har sett hittil har vært nødvendig for å regissere de større forsøkene, skriver Dannatt. Hele tiden har mange av de brigadene med vestlig utstyr blitt holdt i reserve.

Hovedmålet ser ut til å være Zaporizjzja-regionen. Det har også vært tegn til bevegelse mot Orikhiv, noe som åpner veien mot Tokmak. Dette virker å være en armert rekognosering med brigader utstyrt fra Vesten.

I bakgrunnen venter 10. korps på at et gjennombrudd er mulig. Dannatt mener man burde sette dette korpset inn sørover mot Melitopol. Da åpner veien til Krim seg, russiske styrker vil bli splittet opp. Da kan krigen kan gå inn i en ny og avgjørende fase. Men dette avhenger muligens av ukrainsk fremgang i retningen mot Tokmak.

10. korps har mesteparten av det vestlige utstyret, og troppene er godt ledet, godt trente og forholdsvis ferske.

Et gjennombrudd av de russiske linjene er nødvendig for at Kiev kan utnytte de vestlige våpnene og stridsvognene optimalt. Problemet (min mening) er luftrommet.

Men et gjennombrudd kan svekke den russiske stridsmoralen sterkt. Hvis først panikken brer seg, så kan ukrainske tropper befinne seg i en god situasjon. I et slikt tilfelle vil russiske soldater tenke at de kun har tre alternativer, håper Dannatt.

Death, withdrawal or surrender.

Dette virker litt for optimistisk fra mitt ståsted, og Dannatt innrømmer selv at mye kan skje, og at dette er spekulasjoner.

These are all potential developments as the full Ukrainian operational design becomes clearer. At this stage, much is still speculation, but the developments of recent days present the possibility of decisive moves on the battlefield.

Dette gir i det minste et visst håp for de ukrainske styrkene. Dannatt er uansett klar på at det overordnede målet må være et uavhengig Ukraina.

De to-tre neste månedene vil bli svært avgjørende. De forsinkede F-16 kampflyene vil trolig være dypt savnet.

Les også:

Ledende tjenestemenn i USA ser ut til å miste troen på Ukraina

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.