Erna Solberg besøkte Trump 10. januar, men hun kan ikke ha fått med seg hvordan Trump tenker, og etterplaprer istedet Angela Merkel og Jean-Claude Juncker. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Erna Solberg sier det gjenstår å se om Trump vil la handling følge ord. Var ikke et av hovedbudskapene til Trump at USA aldri vil komme med tomme trusler mer, slik Obama gjorde?

Obama sa hele tiden at «all options are on the table», men i virkeligheten hadde han avskrevet muligheten for en militær løsning før forhandlingene begynte. Og det visste Iran.

Likevel håper Erna at Trump kanskje ikke mener det han sa. Fordi:

 

– Norge beklager at USA har gått til dette skrittet å trekke USA ut av atomavtalen med Iran. Vi frykter at det kan bidra til økt ustabilitet i regionen og ramme arbeidet mot spredning av kjernevåpen. Vi mener også, i likhet med EU, at Iran har levd opp til sin del av avtalen, sier Solberg.

Men avtalen er tilpasset Irans behov, da er det ikke så rart at de har levd opp til den. Hva med det som ikke står i avtalen?

De konservatives utrikspolitiske talsmann i Folketinget, Naser Khader, går som eneste representant mot sin egen regjering og støtter Trump. Da får han samme spørsmål som Erna formulerer: Øker ikke usikkerheten i regionen?

Så du mener ikke, at det gør verden til et mere usikkert sted, at USA nu trækker sig fra aftalen?

»Det kan ikke blive værre. Iranerne er i gang med at skabe uro og ustabilitet flere steder i Mellemøsten. I går sagde talsmanden for den israelske hær, at en krig mod Iran i Syrien kan blive uundgåelig.«

En statsminister burde være orientert om Irans destabiliserende rolle.

Erna har ikke fulgt med i timen. Hun sier det gjenstår å se om sanksjonene settes i verk:

Statsministeren legger til at det gjenstår å se hva konsekvensene vil bli for norsk næringsliv, og at det er et åpent spørsmål hva USA egentlig ender opp med.

– Foreløpig er dette en uttalelse fra Trump. Spørsmålet er hvordan dette blir fulgt opp. Vil det bli satt i verk, eller er det en trussel og et spill? sier Solberg til NTB.

Men nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton gjorde det klart tirsdag kveld at fremtidige kontrakter vil bli berørt av sanksjonene. De gjelder allerede.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!