Erna og EU-president Donald Tusk under et tidligere møte. – Dere er vår beste venn, sa Tusk tirsdag denne uken. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Erna Solberg lyder mer og mer som Angela Merkel: Hun liker ikke ustabilitet og usikkerhet. Hvem var det Erna siktet til under besøket i London onsdag, etter å ha rost forholdet til Storbritannia opp i skyene?

– Jeg tror det er for mange forandringer for de fleste av oss nå. Det er for mye usikkerhet. Noen av våre grunnleggende verdier er truet, som rettsstatens prinsipper, sa Solberg. (NTB)

Noen sitter ikke stille i båten. Hvem er det som truer rettsstatens prinsipper? Dette er kode for Trump-kritikk. Merkel uttaler seg på samme indirekte måte. Men tyskerne blir veldig fornærmet når en amerikansk ambassadør taler direkte. Det gjør man ikke i Brussel-Berlin. Brussel-eliten har utviklet sin egen stil og tone og for dem er  Trump en utålelig bråkebøtte.

Erna glir rett inn i EUs pratemaskin og får ros tilbake. Ros koster ingenting.

– Når det gjelder nære partnere, finner du simpelthen ikke noen som står oss nærmere enn Norge. Og i dag trengs slike partnere mer enn noensinne, sa Tusk da han fikk besøk av statsminister Erna Solberg (H) tirsdag.

De to holdt et halvtimes møte der de var innom en rekke ulike temaer, som handelskonfliktene med USA, EØS-samarbeidet, brexit, forsvars- og sikkerhetssamarbeid, Midtøsten, Vest-Balkan og situasjonen i Tyrkia.

– Forholdet vårt er nært og stabilt. Og det som holder oss sammen, er mer enn bare økonomiske interesser. Det som er viktig for EU, er viktig for Norge og vice versa, sa Tusk.

Solberg fulgte opp ved å framheve EU som nettopp den type samarbeid som trengs i verden i dag.

– Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre. EU er et eksempel på forpliktende samarbeid mellom land. Det burde verdsettes høyere, sa Solberg.

– Vi er alle klar over at vi lever i en tid med stor global usikkerhet. Derfor er vårt samarbeid og vår dialog med EU viktigere enn noensinne, sa hun. (NTB)

Deres problem er Trumps suksess, økonomisk og diplomatisk. Hva har EU å vise til? EU har ikke bare Brexit å forholde seg til, men også et Italia som har gått over til Visegrad-landene. Hvor meningsfullt er det da å snakke om at vi trenger mer samarbeid? Mer EU? Dette er kodespråk for maktbruk og disiplinering. I Brussel som i Oslo liker man ikke konflikter.

De facto medlemmer

Erna har den senere tid lagt Norge tett opp til Merkel og EU. I realiteten er vi medlemmer. Bare formalia står igjen.

Hvis disse var ryddet av veien ville vi få stemmerett. Det er lett å se for seg at det er noe slikt Erna har i tankene når hun i et intervju med Politico ikke liker tanken på nok en folkeavstemning: De blir for følelsesmessige og polariserer. Erna vil selge medbestemmelsesrett som en gevinst ved et formalisert medlemskap.

Men den nye høyrepopulismen som fortsetter å feie over Europa er en trussel mot stabiliteten. Også her lyder Erna som et ekko av Merkel:

– Bekymringen for øyeblikket er at vi har fått regjeringer flere steder som i bunn egentlig er mot EU-systemet, sier Solberg.

Hun var tirsdag på besøk i EUs hovedstad Brussel for å møte EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

Overfor norsk presse i Brussel peker hun på valgresultatet i Italia som én av faktorene som nå skaper usikkerhet.

– Det har vært en utvikling i flere land som har hatt økonomiske utfordringer over tid, og som ikke har skapt nok jobber, at de har søkt helt andre politiske løsninger. Det så du i Hellas da de fikk dagens regjering for noen år tilbake. Nå ser du det i Italia, sier Solberg.

Hun tror de nye regjeringene kan få betydning for den videre utviklingen i EU.

– Det er jo ikke sånn at den greske regjeringen er glad for alt som skjer i EU. Men den er helt avhengig av det. Den italienske regjeringen vet vi ikke hva kommer med. Det kan komme utfordringer, fastslår statsministeren. (NTB)

Erna bruker konsekvent moralisering som våpen. Hva vil det si å «være mot EU-systemet»? Det er å være noen som river ned og ødelegger. Slike må man stanse. Med et slikt stempel slipper Erna å ta stilling til om det er noe ved Brussel og Berlin som gjør at velgerne stemmer som de gjør.

Hun hopper bukk over Berlins politikk overfor grekerne.

Erna gjør konsekvent det som Douglas Murray kritiserer politikere for når de setter sekundære faktorer først og ignorerer de primære: For Erna og Merkel er det høyredreiningen som er problemet, ikke hva som utløste den. Derfor skal velgerne belæres og oppdras. Dette er moraliseringen av politikken i et nøtteskall.

Lars Hedegaard har en formulering om Mutti Merkel:

For tredje gang drar Tyskland Europa inn i en katastrofe. Han sikter til Merkels åpning av grensene i 2015.

Erna og Merkel forsvarer en stabilitet som de selv undergraver.