Ikke noe å si på humøret når Mike Pompeo besøker Boris Johnson. De er venner i perlehumør og gjett hvorfor. I motsetning til Theresa May har Johnson hørt på Trump. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Boris Johnson har hittil vært forsiktig med å flagge for tydelig at Storbritannia ikke akter å vente på EUs forhandlingsvilje, men akter å innlede forhandlinger med USA om en frihandelsavtale ganske snart.

Det er neppe tilfeldig at utenriksminister Mike Pompeo kom på et todagersbesøk rett før Storbritannia formelt forlater EU.

Pompeo var klar over at loddet er kastet og at ingenting kan få britene tilbake til EU. Derfor er høflighetsfrasene lagt til side.

He said of Brexit: “The British people wanted out of the tyranny of Brussels. They wanted the capacity to make their own decisions. We want that for the British people too.”

Stort klarere kan ikke Trump-administrasjonens syn på EU demonstreres: Et tyranni.

Det sier litt om hvor USA står i striden mellom Visegrad-landene og Brussel, og Brussel og Italia. USA er mot Brussel-tyranniet.

Det kan få konsekvenser for USAs forhold til russisk gass til Europa og amerikanske baser i Tyskland. Motsetningene vil komme klarere frem nå Storbritannia gjenoppliver the special relationship. Det har ligget nede siden Obama styrte.

Det politiske kartet må tegnes om Linjen er blitt klarere ved Storbritannias uttreden.

Det jamres fortsatt om hvor vanskelig forhandlingene vil bli. Som om britene bryr seg. Det virker snarere som om Boris Johnson lengter etter å kutte fortøyningene for godt.

Trump går foran

Trump klarer det han satte seg som mål: Han ville reforhandle NAFTA. Det har han klart. MSCA ble undertegnet denne uken.

Storbritannia trer også inn på USAs side i forhold til Kina. Boris Johnson godkjente denne uken at Huawei kan få en begrenset adgang til utbygging av det britiske 5G-nettet. Men det var fordi prosessen var kommet for langt og ville påført britene et tap på 1.200 milliarder kroner hvis den var blitt reversert. Johnson lovte at Huawei vil bli holdt utenfor de mest sensitive områdene av 5G.

Boris velger USA, og EU står svekket tilbake.

Gir seg aldri

Det er merkelig hvordan Remain-siden tror at de samme våpnene vil virke etter 31. januar.

Om ikke EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale innen 2020, vil det innebære en «eksistensiell trussel» mot Irland, sier statsminister Leo Varadkar.

– Vi må være ærlige om truslene. Om partene ikke finner fram til en handelsavtale vil det innebære en eksistensiell trussel mot økonomien vår i 2021, så vi er nødt til å bli enige om avtalen, advarte Varadkar i en tale fredag. (NTB)

Varadkars utspill faller i kategorien hysterisk tull. Det er selvsagt ment å avskrekke en ny hard grense mot Nord-Irland. Men det avhenger av Brussel. London kommer ikke til å la seg stoppe nå som toget har forlatt stasjonen.

Ved midnatt vil Boris Johnson feire Brexit ved å gi alle lønnsmottakere et skattekutt på 1.000 kroner.

BBC sure

Vanligvis har statsministre ved slike historiske anledninger spilt inn en tale som sendes på BBC. Johnson har valgt å bruke egne teknikere i Downing Street. Talen vil bli lagt ut på sosiale medier. BBC føler seg tilsidesatt og reagerer med å si at de vil vurdere talen som en hvilken som helst annen nyhet.

Forholdet mellom regjeringen og BBC er surt. BBC har vært negative til Brexit og Johnson helt siden 2016. De har tapt så det suse, men nekter å gi seg. De er blitt del av den britiske Resistance, akkurat som Trump-haterne i USA.