Nigel Farage er en pest og plage for EU-kommisjonen. Boris har truet med å gjøre ham til britisk utsending til EU. Hvis EU ikke lar britene gå, vil de ødelegge EU innenfra. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP/Scanpix

EU-kommisjonen godtar ikke Boris Johnsons forslag til løsning på Nord-Irland-problemet. Hvem hadde trodd de ville det?

EU kan ikke godta den britiske regjeringens siste forslag til brexitavtale, opplyser forhandlingsleder Michel Barnier.

Barnier deltok onsdag på kommisjonens ukentlige møte, der han ga en statusrapport om brexitprosessen og veien videre. Etter møtet sa Barnier at det heller ikke er noe som tyder på et snarlig kompromiss.

– Her jeg står i dag, kan jeg ikke si at vi øyner grunnlag for en avtale, sa Barnier og tonet dermed ned håpet om at partene skulle finne fram til en løsning før neste ukes EU-toppmøte.

Hele EU-kommisjonen var enige om at Boris Johnsons forslag til løsning ikke er bra nok.

– Vi diskuterte Johnsons forslag igjen, og hele kollegiet var enige med Barnier om at forslaget ikke er bra nok, sa budsjettkommissær Günther Oettinger på en pressebriefing i Brussel. Han bekrefter dermed den negative mottakelsen britenes forslag til løsning for irskegrensen har fått i Brussel. (NTB)

Brussels løsning innebærer at Nord-Irland vil være del av det indre marked uten tidsbestemmelse. Dermed vil EU ha en port inn i Storbritannia bakveien. Det har Boris Johnson sagt nei til.

Johnson vil bli kvitt Theresa Mays fremforhandlede løsning om en midlertidig tollunion med EU – uten noen fast sluttdato. Han foreslår i stedet en hybridløsning som går ut på at Nord-Irland inntil videre blir en del av EUs indre marked, men også en del av et samlet britisk tollområde som skal stå utenfor EU.

Dermed blir det en tollgrense mellom Nord-Irland og EU-medlemmet Irland. For EU er enhver handelshindring på øya uakseptabel. (NTB)

Kompromisser er ikke EUs stil når det kommer til stykket. De vil ha hele hånda. Derfor er Boris fast bestemt på en hard Brexit 31. oktober. Partene har glidd så langt fra hverandre i de tre årene som har gått, at de de facto er adskilt. Det finnes ikke lenger noen vei tilbake til EU for britene.

Skilsmissen er et faktum, spørsmålet er bare om man skal ha en avtale eller bare bryte over tvert. Juncker, Tusk og de andre i byråkratiet har behandlet britene ovenfra og ned. Hvis Storbritannia blir tvunget til å be om utsettelse, kan det hende at Boris gjør alvor av trusselen om å utnevne Nigel Farage til sendebud til Brussel.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!