Storbritannias statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Brussel den 9. desember 2020. Foto: Olivier Hoslet / Pool via AP / NTB.

EU og Storbritannia er deilige enige om en brexitavtale. EU kaller det en balansert og rettferdig avtale, mens britene sier de har tatt kontrollen tilbake.

Etter en intens dag med justeringer i siste liten, ble avtalen kunngjort rett før klokken 16 på julaften. Få minutter før klokken 16 holdt EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og forhandlingsleder Michel Barnier en pressekonferanse i Brussel.

– Vi har endelig nådd en enighet. Det har vært en lang og kronglete vei, men vi har en god avtale å vise til. Det er en rettferdig og balansert avtale, og det var den riktige og ansvarlige tingen å gjøre for begge sider, var budskapet fra von der Leyen.

Den britiske regjeringen kaller avtalen «fantastiske nyheter for familier og bedrifter i alle deler av Storbritannia».

– Alt britene ble lovet i folkeavstemningen i 2016 og i valget i fjor er innfridd med denne avtalen. Vi har tatt tilbake kontrollen over våre penger, grenser, lover, handel og fiskeområder, heter det i en pressemelding.

Lettelse
Men selv med en avtale, er britene ikke lenger med i unionen, og både von der Leyen og hennes sjefforhandler Michel Barnier uttrykte et visst vemod.

– Etter en vellykket forhandling føler jeg vanligvis lykke. I dag er det bare en stille tilfredshet og lettelse, sier von der Leyen.

– Lettelse, med et anstrøk av tristhet, utdyper Barnier.

– Storbritannia har valgt å si fra seg fordelene som følger av å være medlem. Denne avtalen kan ikke erstatte det, legger han til og minner om at brexit fortsatt vil føre til endringer for mange mennesker og bredrifter fra årsskiftet.

Lange forhandlinger
Siden britene formelt gikk ut av EU 31. januar i år, har de to partene forhandlet om en handelsavtale og det fremtidige forholdet mellom dem.

I forbindelse med utmeldingen ble det lagt inn en overgangsperiode, men etter 31. desember er Storbritannia ikke lenger en del av det indre markedet og tollunionen.

Fra årsskiftet må briter også forholde seg til de samme reglene som reisende fra såkalte tredjeland når de besøker EU. Det samme gjelder EU-borgere som reiser til Storbritannia.

Fiske
Mens grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland var ett av de vanskeligste spørsmålene da utmeldingsavtalen skulle på plass, er det andre spørsmål som har dominert de nye forhandlingene.

Siden samtalene begynte i mars, har konkurranseregler, fiskeri og håndheving av en eventuell avtale vært de mest kompliserte punktene.

– Prosessen er ikke over

EUs president Charles Michel minner om at EU-parlamentet og EUs medlemsland nå må undersøke avtalen med Storbritannia nærmere før de gir grønt lys til den.

– Dette har vært svært utfordrende forhandlinger, men prosessen er ikke over. Nå er det Rådets og EU-parlamentets tur til å analysere enigheten som er nådd på forhandlernivå, før de gir sitt grønne lys, sier Michel i en pressemelding.

Han understreker at en avtale med Storbritannia er det beste utfallet for folk og bedrifter i EU.

– Gjennom de siste årene har EU vist samhold og besluttsomhet i forhandlingene med Storbritannia. Vi vil fortsette å vise det samme samholdet, sier EU-presidenten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.