Graffiti i nordirske Carrickfergus viser lojalistenes misnøye med den nye grensekontrollen mellom Nord-Irland og Storbritannia. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

En ensidig britisk avgjørelse om å utsette kontroll av mat og jordbruksprodukter som sendes til Nord-Irland, strider mot brexitavtalen, mener EU-kommisjonen.

– Dette er andre gang den britiske regjeringen vil bryte internasjonal lov, sier EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic i en uttalelse.

Han henviser til et tidligere forsøk fra London på å forbigå deler av brexitavtalen som ble inngått i januar 2020. Det forsøket ble til slutt skrinlagt av britene.

Sefcovic kaller den britiske handlemåten skuffende og sier Brussel ikke ble informert på forhånd, slik traktaten krever. Det er nedfelt spesielle regler for Nord-Irland i avtalen, for å hindre at det ble opprettet en såkalt hard grense mellom det britiske territoriet og resten av Irland.

– EU-kommisjonen vil svare på denne utviklingen i tråd med de juridiske mulighetene som er nedfelt i avtalen, sa han før han skulle ta opp saken med Storbritannias brexit-minister David Frost senere onsdag kveld.

Forsvarer beslutningen

Etter samtalen sendte den britiske regjeringen ut en uttalelse der den forsvarer beslutningen om å utsette kontroll av mat og jordbruksprodukter som sendes til Nord-Irland fram til oktober.

Endringen ble gjort for å hjelpe næringslivet til å tilpasse seg, heter det i en uttalelse fra en talsmann for regjeringen i London.

– Lord Frost forklarte at tiltakene som ble kunngjort i dag, etter å ha varslet EU-kommisjonen på embetsmannsnivå tidligere denne uken, var midlertidige tekniske skritt, som i stor grad er en fortsettelse av eksisterende tiltak, for å gi mer tid til næringslivet, som supermarkeder og godsdistributører, til å tilpasse og implementere de nye kravene, sa talsmannen.

Denne midlertidige løsningen trengs for å gi rom for konstruktive samtaler uten at dagliglivet for folk i Nord-Irland blir berørt de neste ukene, forklarte Frost i telefonsamtalen med Sefcovic.

Frost og Sefcovic vil fortsatt holde tett kontakt, heter det i uttalelsen.

Grensekontroll

Den særskilte protokollen for Nord-Irland er laget for å unngå en såkalt hard grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland etter at britene forlot EUs indre marked 31. desember. I stedet ble det innført kontroll av varer som sendes fra Storbritannia til Nord-Irland.

Ordningen skulle ha til hensikt å holde den politisk sensitive grensen åpen, men kontroll av varer har allerede ført til forsinkelser og til og med angrep mot tollere. I to havner er kontrollene stanset som følge av trusler.

Næringslivet i Nord-Irland har bedt om en forlengelse av unntaksperioden for å unngå en plutselig økning i byråkrati knyttet til protokollen.

Den irske regjeringen deler EUs syn og har kalt britenes ensidige avgjørelse «svært lite hjelpsom», skriver det britiske nyhetsbyrået PA.

Lojalister trekker seg

Lojalistene, de som ønsker fortsatt britisk styre i Nord-Irland, er svært misfornøyd med de oppfatter som en ny grense i Irskesjøen, som skiller Nord-Irland fra resten av riket.

Misnøyen gjør at paramilitære lojalistgrupper har varslet Storbritannias statsminister Boris Johnson om at de trekker sin støtte til fredsavtalen for Nord-Irland, skriver Belfast Telegraph.

Langfredagsavtalen i 1998 gjorde slutt på tre tiår med væpnet konflikt, kjent som The Troubles. I denne perioden ble om lag 3.500 mennesker drept.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.