Boris Johnson planlegger et lovforslag som kan undergrave brexitavtalen og ødelegge denne ukens forhandlinger med EU. Foto: Frank Augstein/ Reuters/ Scanpix

Før britene starter ukens forhandlingsrunde med EU, kommer statsminister Boris Johnson med en tidsfrist og forbereder forslag som kan undergrave brexitavtalen.

Søndag ble det klart at den britiske regjeringen denne uken vil legge fram et lovforslag som vil plukke fra hverandre deler av avtalen som ble inngått før britene formelt gikk ut av EU natt til 1. februar.

I forslaget, som er varslet onsdag, vil Johnson «eliminere rettskraften i deler av utmeldingsavtalen», ifølge Financial Times , som var første ute med nyheten. Dette skal blant annet gjelde regler for statsstøtte og tollavgifter i Nord-Irland, opplyser tre kilder til avisen.

Kan ødelegge forhandlingsrunde
En kilde i den britiske regjeringen sier til The Guardian at planen er en del av forberedelsene på en fremtid uten noen avtale med EU, noe som vil innebære nye handelshindringer for Nord-Irland. Et viktig punkt i utmeldingsavtalen var å hindre at handelen og grensefriheten mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland må endres. Kilden sier til avisen at regjeringens forslag trolig vil torpedere forhandlingsrunden mellom EU og Storbritannia som starter i London tirsdag.

Dette blir den åttende formelle runden i forsøket på å komme fram til en avtale om det fremtidige forholdet mellom britene og unionen de er på vei ut av. Storbritannia er fortsatt med på alle EU-ordningene de var en del av som medlem, men ved årsskiftet går overgangsperioden ut.

Tidsfrist
Så langt har det vært liten fremdrift i samtalene, og det er særlig konkurranseregler og fiskeri som er vanskelige områder. Selv om overgangsperioden varer ut året, har EUs forhandlingssjef sagt at en avtale i praksis må være klar innen utgangen av oktober for at EU-landene, Storbritannia og EU-institusjonene skal rekke å godkjenne den.

Mandag vil Johnson også komme med en frist for forhandlingene.

– Vi må ha en avtale med våre europeiske venner innen EU-toppmøtet 15. oktober dersom den skal kunne tre i kraft innen året er omme. Så det er ingen grunn til å tenke på tidslinjer som går forbi denne datoen. Blir vi ikke enige innen det, kan jeg ikke se at det blir noen frihandelsavtale, og det må begge parter akseptere og gå videre, heter det i en pressemelding om statsministerens planlagte utmeldelse.

– Et godt resultat
Uten en avtale vil Storbritannia ikke ha noen fortrinn i handelen med EU og må følge de generelle retningslinjene fastsatt av Verdens handelsorganisasjon. Landet vil da han «et handelsforhold med EU likt det Australia har», som Johnson formulerer det. Australia har heller ingen frihandelsavtale med EU.

– Jeg vil si tydelig, slik vi har sagt fra begynnelsen, at det vil være et godt resultat for Storbritannia. Vi vil ha full kontroll over egne lover, regler og fiskeområder. Vi vil ha friheten til å inngå handelsavtaler med alle land i verden. Og vi vil tjene stort på det, sier Johnson.

– Svært uklokt
Labour sier at det nye forslaget fra regjeringen «truer med å gå tilbake på Storbritannias juridiske forpliktelser». De sier regjeringen handler i «ond tro» og at fremtidige handelspartnere og allierte ikke vil se med blide øyne på det som skjer.

Nyheten om ukens lovforslag blir fordømt av Irlands utenriksminister Simon Coveney, som var med på å forhandle fram utmeldingsavtalen som nå er i fare. Han sier det vil være «svært uklokt» å endre avtalen på noe vis.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.