Sakset/Fra hofta

August 25, 2019, Biarritz, France, France: Image ©Licensed to i-Images Picture Agency. 25/08/2019. Biarritz, France. Boris Johnson attends the G7- Day Two. U.S. President Donald Trump and Britain’s Prime Minister Boris Johnson hold a bilateral meeting during the G7 summit in Biarritz, France, August 25, 2019.

Boris Johnson og Donals Trump bruker scenen i Biarritz til å utmanøvrere EU og Merkel/Macron. Når Trump sier at EU har vært som et fotlenke rundt Storbritannias ankler, som det skal bli godt bli kvitt, er det som å slå EU-toppene i ansiktet.

Trump har nå fått viljen sin. Han ga Theresa May et råd for to år siden om å gå for en hard Brexit. Nå tyder alt på at det blir resultatet. Trump lovet May en god frihandelsavtale. Nå blir det Boris som høster fruktene. Tre år er bortkastet.

Mr Trump added: «We’re having very good trade talks between the UK and ourselves.  We’re going to do a very big trade deal — bigger than we’ve ever had with the UK.

«At some point, they won’t have the … anchor around their ankle, because that’s what they had.  So, we’re going to have some very good trade talks and big numbers.»

Maktkamp

Det er ingen tvil om at EU stikker kjeppene i hjulene for Trump. De har vært alliert med Demokratenes forsøk på å diskreditere ham. Men Trump har overlevd og kommet styrket ut. Nå vinner han en stor seier med Boris og et Storbritannia som slutter seg til økonomisk nasjonalisme-programmet.

Mr Trump added: «We’re having very good trade talks between the UK and ourselves.  We’re going to do a very big trade deal — bigger than we’ve ever had with the UK.

«At some point, they won’t have the … anchor around their ankle, because that’s what they had.  So, we’re going to have some very good trade talks and big numbers.»

Dårlig tid

Trump har dårlig tid. Han har et tidsvindu han må utnytte, hvor smerten han kan påføre bønder og næringsliv må bli kortvartig. En langvarig handelskrig vil tære på populartiteten. En handelsavtale med britene vil være kjærkommen.

Boris er også uvøren og har sans for humor. De passer godt sammen. Sammenlignet med de sure uttrykkene til Tusk og Merkel, kommer de godt ut.

Handelsfordeler

Boris benyttet anledningen til å minne om hvor mange skrullete regler som holder britiske varer utenfor det amerikanske markedet. Han nevnte eksempler på kuriøse bestemmelser som holder britiske varemerker utenfor.

Boris lovpriste et tollfritt verdensmarked lørdag. Men han får ikke Trump med på den linjen. Trump har startet et oppgjør med Kina som ikke lar seg reversere. Kina viser med sin oppførsel, f.eks Huawei, hvorfor de er en trussel. Som minstemål må Boris respondere og stenge Huawei ute fra 5G-nettet.

Det var Chris Patton som overleverte Hongkong til Kina, og alle kan se hvor mye løftene deres er verdt.

Utnytter momentum

Boris utnytter nå momentumet til å gi EU inn. Han vil ikke betale kostnadene ved en utmelding, hvis det blir en hard Brexit.

Statsminister Boris Johnson kommer til å si til EU at Storbritannia bare vil betale en firedel av brexitregningen ved ingen avtale, ifølge Sky News.

Den britiske TV-kanalen melder at Johnson kommer til å si til EU-president Donald Tusk at dersom Storbritannia forlater unionen uten en avtale, kommer de til å kun betale 9 av 39 milliarder pund av brexitregningen. Summen tilsvarer rundt 428 milliarder norske kroner ut fra dagens kronekurs.

Johnson skal møte Tusk under G7-toppmøtet i Frankrike søndag.

Uttalelsene til Tusk kommer trolig til å få reaksjoner innad i EU, skriver Sky News.

Johnson har tidligere truet med å ikke betale regningen dersom EU ikke tilbyr bedre skilsmissevilkår.

Storbritannia forlater etter planen EU 31. oktober. (NTB)

Bolsonaro

Boris markerte allerede ved ankomsten uenighet med klimalobbyen, som vil bruke handel som politisk pressmiddel mot Brasil.

Boris Johnson går imot EU-ledere som har antydet at ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas kan påvirke handelsavtaler med Brasil.

– Det finnes alle mulige salgs mennesker som vil benytte enhver unnskyldning for å forstyrre handelen og forvanske handelsavtaler, og det vil jeg ikke ha noe av, sa Johnson til nyhetsbyrået PA da han kom til G7-toppmøtet i Biarritz.

Boris markerer at han ikke er med på moralistiske straffeekspedisjoner, vel vitende om at han kan være nestemann. Trump har helt bevisst brutt med det hypermoralske regimet, helt fra han tiltrådte og de hater ham inderlig og intenst for det. Han fratar dem deres mest dyrebare kapital.

 

 

Donald Trump wants to strike deal ‘within a year’, says Boris Johnson, as US president describes EU as ‘anchor’ around Britain’s ankles

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!