Til tross for covid-pandemi og resesjon; Storbritannia passerte nylig India og er igjen verdens femte største økonomi etter USA, Kina, Japan og Tyskland. Brexit-krigen er over og britene kan igjen begynne å se fremover. Avtalen som de til slutt ble enige om er mer enn én fjær i hatten for Boris Johnson. I en forhandlingsthriller, som har vart i hva som føles som evigheter, greide britene til slutt på julaften å komme til en enighet med EU.

Storbritannia har gjenvunnet kontrollen over økonomien, grensene og lovverket, sier de som har lest avtalen. Det blir slutt på ukontrollert innvandring fra EU-land som har preget landet og så raskt endret store deler av demografien. EU vil fremdeles få tilgang til å fiske i britisk farvann, men kun for de neste fem og et halvt år. I motsetning til Norge, trenger ikke Storbritannia å betale i dyre dommer for å få tilgang til EUs indre marked. Dette er EØS-avtale +++.

Det har tatt fire og et halvt år siden folkeavstemningen i 2016 hvor britene satte foten ned for EU. Men nå er endelig Brexit her. Storbritannia har allerede forhandlet 50 individuelle handelsavtaler uavhengig av EU.

Brexit-avtalen er omfattende. De første 500 sidene er klare og man venter på 1500 sider til med detaljer. Det vil selvsagt komme en og annen dårlig nyhet for de forskjellige handelssektorene. De britiske forhandlingsdelegatene var utslitte. En av dem kommenterte hvordan de gikk igjennom regneark om makrell i time etter time og sa han bannet på at flere aldri ville spise fisk igjen:

‘Oceanic pelagic fish also include sharks – who appeared to be all on the EU side of the water. We were staring for hours at spreadsheets on mackerel. I swear some of us will never eat fish again.’

En annen delegat sa at det var som å nappe ut øyevippene én etter én.

‘It was like pulling out my eyelashes one by one. It is painful but everything has to be so precise.’

For å holde motet oppe ble det sunget sanger fra Les Miserables som «one more day«. Så ble det oppdaget at EU opererte med feil tall for fiskeforhandlingene. Etter at dette ble oppdaget, løste mye seg. De to forhandlingsteamene hadde da tilbrakt mer enn 2000 timer innestengt i rom i London og Brussel uten mye dagslys. De delte D-vitamin-tabletter.

Denne avtalen vil, i motsetning til den Theresa May fremforhandlet, bli godkjent i det britiske parlamentet såvel som av EU. Labour-leder Sir Keir Starmer har sagt at han stiller seg bak avtalen. Enkelte labour-representanter har sagt at de vil stemme mot, men de er uansett i minoritet. Avstemningen finner sted førstkommende onsdag.

Sammen med koronaviruset har Brexit også skapt indre spenninger innad i Storbritannia. I Skottland presser Nicola Sturgeon på for å få et uavhengig Skottland. Hun vil tilbake i EU.

Nasjonalismen har økt merkbart etter at Wales, Skottland, Nord-Irland og England begynte å operere med forskjellige lover og regler for covid. Man opplever derfor å se på nyhetssendinger på TV hvor man undres om Boris Johnson lenger er statsminister for skottene og waliserne der de forskjellige ministrene og rådgiverne fremlegger nye påbud – som kun gjelder for England.

Førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon, har benyttet anledningen godt. Under koronakrisen har hun fremstått svært tydelig som leder for Skottland med sine daglige tv-opptredener. I løpet av den siste delen av 2020 viser da også målinger at over 50 prosent av skottene nå vil stemme for et uavhengig Skottland.

Percentage of people who would vote yes in a second Scottish independence referendum (rolling average of previous three polls)

Boris Johnson avviser ideen om å gi skottene en ny folkeavstemning om uavhengighet etter at de stemte «nei» i 2014. Han vil ha et samlet Storbritannia og ønsker ikke bli husket som statsministeren som «mistet» Skottland.

Skottland nyter forøvrig økonomisk godt av å være en del av Storbritannia. De er netto mottakere av overføringer fra England. Men, som med Brexit, handler ønsket om skotsk uavhengighet om mer enn økonomi. Og hvis Storbritannia kunne gå ut av EU, så kan vel også Skottland gå ut av Storbritannia.

The Prime Minister Boris Johnson speaks to President of the European Commission Ursula von der Leyen via video link yesterday

Boris Johnson forhandlet personlig og direkte med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for å få avtalen i havn.

Boris Johnson har ikke gjort noen spesielt god figur under koronakrisen, det er det bred enighet om og det er også synlig på meningsmålingene:

Politiske målinger til side, Boris er en ringrev og en politisk «survivor». Sannsynligvis vil denne Brexit-avtalen redde hans posisjon som statsminister og leder for de konservative.

For med denne avtalen har statsminister Boris Johnson levert det han lovet britene – en genuin Brexit hvor britene faktisk forlater EU.

WELT-2021-final-23.12    The Times   Sky News   Daily Mail
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.