Spania, Malta, Belgia og Irland vil at EUs 27 utenriksministre skal be om våpenhvile på Gaza når de møtes torsdag. Vel så viktig er ønsket om at unionen skal fryse eiendelene til bosetterne på Vestbredden. Svenske sosialdemokrater hekter seg på innreiseforbud.

For å unngå at volden spres seg til den okkuperte Vestbredden, tar de fire også til orde for at eiendelene til voldelige bosettere fryses.

USA har allerede foreslått å innføre innreisenekt for bosetterne. Israel vil oppfatte dette som et signal om hva som vil skje hvis myndighetene ikke kontrollerer bosetterne.

Det finnes ingen tilsvarende tiltak for å kontrollere de væpnede gruppene på Vestbredden. Både Hamas og Islamsk hellig krig har celler der.

De fire landene vil også ha tiltak for å beskytte Gazas sivile. Siden Hamas opptrer uten uniform vil det være tiltak som også de nyter godt av.

USA nedla fredag veto i Sikkerhetsrådet mot en resolusjon om våpenhvile. Storbritannia avsto fra å stemme.

Socialdemokraterna hekter seg på ønsket om å sanksjonere bosetterne.

Socialdemokraterna vil nekte voldelige israelske bosettere adgang til Sverige, og flere andre EU-land vurderer å innføre et tilsvarende innreiseforbud.

USA innførte nylig visumnekt for ekstreme israelske bosettere som mistenkes for å stå bak voldshandlinger på den okkuperte Vestbredden.

Socialdemokraterna mener Sverige bør gjøre det samme og lede an for å få EU med på et slikt innreiseforbud. Dette for å legge press på Israel for å få en slutt mot bosetternes angrep på palestinere i de okkuperte områdene.

En rekke spørsmål melder seg: Hvordan vil man kunne registrere hvem det er som er voldelige? For å gjøre det må man ha samarbeid med israelske myndigheter. Det virker ikke sannsynlig. Forslaget er derfor symbolpolitikk.

Hvis bosettere blir drept vil det fremstå som at EU er vendt mot bosetterne.

Regjeringen i Belgia har alt varslet et slikt forbud, og tyske sosialdemokrater vil at spørsmålet diskuteres når EUs utenriksministre møtes mandag.

– USA er, akkurat som oss, ekstremt bekymret over utviklingen på Vestbredden. Bare siden 7. oktober er rundt 200 palestinere drept, og enda flere er fordrevet og trakassert, sier Socialdemokraternas utenrikspolitiske talsperson Morgan Johansson.

Israel oppfatter at visse vestlige land er overfokusert på Vestbredden, som er gammelt jødisk område. Hva tilsier at EU og USA skal gå inn og straffe Israel for indre anliggender? Finnes det noen tilsvarende sanksjoner mot andre land, som Kina?

Ifølge FN er et titall palestinere drept av israelske bosettere siden Hamas-angrepet fra Gaza 7. oktober. Hittil i år er over 450 palestinere drept på Vestbredden.

– Det er ekstremt viktig at Israel tar kontroll over de voldelige og ekstreme bosetterne. Men man har tvert imot gitt mange av bosetterne våpen, og det fins tegn på at de får herje fritt, sier Johansson.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström har ikke kommentert kravet fra Socialdemokraterna. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.