Biden går etter israelske bosettere. Det er en symbolsk handling. Foreløpig gjelder det fire som ikke får bruke amerikansk finanssystem og nektes innreise, men det kan utvides.
Kongressen har vedtatt å nekte innreise til Hamas. Biden tar settlere. Han har så mange kritikere innad i sitt eget parti at han må gi dem noe.

I en presidentordre rettet mot israelske bosettere som angriper palestinere på Vestbredden, sanksjonerer Joe Biden fire israelske bosettere.

De fire bosetterne har ifølge ordren vært involvert i voldshandlinger, trusler og forsøk på å ødelegge eller beslaglegge palestinsk eiendom. Sanksjonene tar sikte på å blokkere dem fra å bruke det amerikanske finanssystemet og hindre amerikanske borgere i å handle med dem.

I tillegg fryses alle de amerikanske eiendelene deres.

– Dagens tiltak har som mål å fremme fred og sikkerhet for både israelere og palestinere, sier Biden.

De fire personene ilegges samtidig et innreiseforbud til USA.

Tiltaket kommer etter at Biden og andre høytstående amerikanske tjenestemenn gjentatte ganger har advart om at Israel må gjøre mer for å stanse vold fra israelske bosettere mot palestinere på den okkuperte Vestbredden.

Men de to statsrådene i regjeringen som står bosetterne nærmest, tar til motmæle.

Israels finansminister Betzalel Smotrich går ut mot Bidens ordre.

– Kampanjen om «bosettervold» er en antisemittisk løgn som Israels fiender sprer for å sverte de banebrytende bosetterne og bosettingsvirksomheten, sier han i en uttalelse. (NTB-Reuters-AP)

Det totale antallet terrorhendelser begått av palestinske arabere mot jøder i Judea og Samaria i 2023 er 5 673, hvorav 1 641 ble klassifisert som alvorlige angrep som skyteangrep, knivstikking, rammeangrep, kasting av eksplosiver med mer.   https://www.israelnationalnews.com/news/382650

Siden 7. oktober er over 370 palestinere drept av israelske soldater og bosettere. Hamas har interesse av å starte et opprør på Vestbredden som kan avlaste trykket mot Gaza.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.