EUs utenriksministere kom mandag til en prinsipiell enighet om sanksjoner mot israelske bosettere på «Vestbredden» og mot medlemmer av Hamas. Det virker som om EU likestiller disse gruppene.

EU bruker riktignok begrepet «voldelige bosettere», som om dette hever dem opp på samme nivå som terrrorgruppen Hamas.

Alle 27 land i EU støtter forslaget, melder NTB-DPA-Reuters. De følger dermed i fotsporene til USA og Storbritannia, for ikke å snakke om Norge.

– Det er enighet om et solid kompromiss i arbeidet, og jeg håper dette videreføres fram til en full innføring om kort tid, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell til journalister etter ministermøtet i Brussel.

Ifølge den danske utenriksministeren Lars Løkke Rasmussen vil EU «snart» ha sanksjonene på plass.

– Det er nødvendig å snakke seg fram til enighet. Det vil skje. Med sanksjoner mot Hamas i ett spor og sanksjoner i forhold til ekstremistiske bosettere i et annet spor, sier han.

Det var «enstemmig» støtte til sanksjonene, ifølge Spanias utenriksminister José Manuel Albares. Land som Ungarn og Tsjekkia har tidligere vist sterk motstand imot å innføre sanksjoner mot israelske borgere, men nå synes det som de er presset til å underkaste seg.

Dermed skal også bosettere, altså israelere som bor i Judea og Samaria, som til stadighet omtales som «okkuperte områder» under det konstruerte navnet Vestbredden, utsettes for sanksjoner.

Vinmonopolet har allerede stanset import av viner fra disse områdene. Krav om boikott kan høres fra hele Norge, og EU følger nå opp.

Fryser verdier

Bosettere kan oppleve innreiseforbud og frysing av eventuelle verdier de måtte ha i EU-land.

EUs borgere vil også ha forbud mot å samhandle med personene på lista, som vil bli navngitt i løpet av de neste dagene, blir det opplyst.

Tidligere forsøk på å få EU-sanksjoner mot bosettere har mislyktes, noe som blant annet har fått Frankrike til å innføre sanksjoner på egen hånd.

Også USA har innført sanksjoner mot sju voldelige bosetteraktivister på Vestbredden.

Hva som menes med voldelig er litt uklart. Er det voldelig å forsvare sitt eget hjem og sin egen familie? Myndighetene i Israel tolererer jo ikke at deres borgere angriper arabere uten grunn. Men Hamas og bosettere virker å bli likestilt av EU, med EUs utenrikssjef Josep Borrell i spissen, tett fulgt av ivrige medløpere som Espen Barth Eide.

Josep Borrell og store deler av det lille som gjenstår av vestlig sivilisasjon virker å sitere Hemingway overfor israelske bosettere:

«Spør ikke hvem klokkene ringer for; de ringer for deg».

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.