NTB

EU har laget et utkast til en tipunktsplan for en løsning på Israel-Palestina-konflikten, ifølge en skisse som Euractiv har sett.

– I lys av den nåværende situasjonen og på tross av åpenbare vanskeligheter og usikkerheter, er tiden nå inne for å gjøre forberedelser til en omfattende israelsk-palestinsk fred, heter det i innledningen til dokumentet som nettstedet
omtaler lørdag.

Utkastet omtales to dager før EUs utenriksministre skal møtes i Brussel for å diskutere Gaza-krigen og ringvirkningene i resten av Midtøsten. Både den israelske og den palestinske utenriksministeren er ventet til Brussel.

Mål om fred

Skissen lister opp en rekke punkter som til syvende og sist skal kunne bringe fred til Gazastripen og etablere en uavhengig palestinsk stat, ifølge dokumentet som EU-diplomater har forberedt.

Punktene skal også lede fram til en normalisering av forbindelsene mellom Israel og den arabiske verden, samt garantere langsiktig sikkerhet i regionen.

Utkastet til veikart har til hensikt å «utdype, med praktiske forslag, det omforente prinsippet om at bare en politisk, bærekraftig og langvarig løsing på den israelsk-palestinske konflikten vil bringe fred til de to folkene og stabilitet til regionen», sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i et medfølgende brev til medlemsstatene.

Kan måtte påtvinges

Men det kan bli en hard kamp å sikre støtte til planen fra EUs medlemsstater, påpeker Euractiv. EU har slitt med å finne en felles holdning til krigen på Gazastripen. Tyskland har hardnakket forsvart Israel og avvist krav fra land som Spania og Irland om en umiddelbar våpenhvile.

EU-parlamentet vedtok tidligere denne uka en resolusjon med krav om en permanent våpenhvile. Men et flertall av de folkevalgte satte som betingelse at alle israelske gisler først slippes fri og Hamas avvikles.

Borrell selv sa i en tale fredag at verdenssamfunnet kan komme til å måtte påtvinge Israel en palestinsk stat.

Ellers vil «hatets spiral fortsette å snurre i generasjon etter generasjon», sa han i en tale på universitetet i Valladolid i Spania.

– For sinte på hverandre

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utelukket en tostatsløsning, som både USA, EU og andre mener er eneste farbare vei til fred.

Verken israelere eller palestinere er lenger i stand til å bli enige om kompromisser, mener Borrell.

– De involverte er for sinte på hverandre til å komme fram til en avtale på egen hånd, sa han.

EUs utenrikssjef oppfordrer derfor «den arabiske verdenen, Europa, USA og hele FN» til å anerkjenne opprettelse av en palestinsk stat, selv om Israel er imot dette.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.