I går hadde liberale medier i USA en nuclear meltdown etter at en video med assosiasjoner til Nazi-Tyskland ble publisert på Trumps sosiale plattform. Da vi kjenner norske medier altfor godt, var jeg hundre prosent sikker på at dette vil skape overskrifter i Norge.

De skuffet ikke og i dag skriver blant annet NRK og TV2 om saken som ble hentet fra NTB. TV2s overskrift:  Utsagn i Trump-video tolkes som nazi-referanse.

– Dette er Hitlers språk, ikke USAs, sa Biden da han tirsdag talte på et pengeinnsamlingsmøte i Boston.

Den aktuelle videoen ble publisert på Truth Social mandag ettermiddag og ble først fjernet 19 timer senere – etter at den ble møtt med kraftige reaksjoner, skriver TV2.

Her er videoen publisert på X av Republicans against Trump.  Du må bruke lupe for å se referanser til «unified reich». – Tror nån på detta, spør William Time.

Budskapet i videoen tror mange på, men at den skjuler en plan om å forvandle USA til et tredje rike er en drøm de liberale har, så de kan få rett om sin erkefiende Donald Trump.

Trumps valgkampstab hevder det var en uoppmerksom ansatt som la ut videoen, der uttrykket «unified reich» – et samlet rike – blir brukt som en referanse på hva Trump ønsker å etablere, skriver Nils Inge Kruhaug i NTB, en svoren Trump-fiende. Han siterer Kamala Harris:

– Denne type retorikk kommer ikke overraskende fra den tidligere presidenten, og den er motbydelig. Og vi må fortelle ham hvem vi er. Nok en gang viser den at vår frihet og selve vårt demokrati står på spill, sa Harris da hun talte til fagorganiserte i Philadelphia tirsdag.

Venstrevridde Snopes har faktasjekket videoen og skriver noe som TV2 unnlater å nevne:

– Selv om filmen faktisk ble lagt ut på Trumps Truth Social-konto, uttalte en talsperson for den tidligere amerikanske presidenten at det ikke var en kampanjevideo, at den var laget av en tilfeldig konto på nettet, og at den ble lagt ut på nytt av en medarbeider som ikke hadde innsett at den inneholdt en referanse til ordet «reich».

Men det viktigste er at klippet ble laget ved hjelp av en mal kalt «Newspaper Vintage History Headlines Promo» som finnes på nettstedet Envato Elements. Av en «random» person, som End Wokeness skriver.

Opptakene og stilen i Truth Social-klippet stemte overens med designet i Envato Elements-malen, og det er derfor sannsynlig at det ble laget ved hjelp av programvaren, skriver Snopes og legger til:

– Den som laget videoen som ble delt av Trumps Truth Social-konto, klarte imidlertid ikke å fjerne eksisterende referanser til opprettelsen av et unified reich da den ble redigert.

Snopes kunne ikke finne kilden til opptaket for å fastslå om dette var en bevisst beslutning eller ikke.

Det har ikke noe å si da venstrevridde medier allerede har plantet inn i hodene til befolkningen at Trump planlegger et USA bygd på Nazi-Tyskland.

Det er forkastelig at Norges medier velger å publisere slik nonsens som sannhet. TV2 siterer til slutt en talsperson for president Joe Bidens valgkampstab som hevder at budskapet i videoen er som hentet fra Adolf Hitlers bok «Mein Kampf»:

– Amerika må slutte å skrolle og følge med. Donald Trump leker ikke, han forteller nøyaktig hva han akter å gjøre dersom han gjenvinner makten; å styre som en diktator i et «unified reich», heter det i en uttalelse fra Biden-stabens talsperson James Singer.

Uttrykket fra malen handler heller ikke om Hitlers tredje rike. Newsweek skriver:

Den litt utydelige teksten i malen og formuleringen ser ut til å være hentet fra Wikipedia om første verdenskrig. Under avsnittet om «Våpenkappløp»: Tysklands industrielle styrke og produksjon hadde økt betydelig etter 1871, drevet frem av opprettelsen av et samlet rike…

Ordet «reich», som betyr «rike» på tysk, assosieres ofte med nazistene, nærmere bestemt Adolf Hitlers maktovertakelse og hans tredje rike, som styrte Tyskland fra 1933 til 1945. I Wikipedia-oppføringen brukes ordet om samlingen av Tyskland som skjedde 50 år tidligere.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.